Kamer debatteert over overeenkomst EU-VK

De commissie voor Europese Zaken houdt op 28 december om 15.00 uur een overleg over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). De Kamerleden keren hiervoor terug van reces. Voorafgaand aan het overleg krijgt de commissie om 11.30 uur een technische briefing. Volg het overleg en de briefing via deze website en de app Debat Direct.

Vlag Europese Unie

Handels- en samenwerkingsovereenkomst EU-VK

Vorige week hebben de onderhandelaars een akkoord bereikt over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK. Een overeenkomst was nodig omdat het VK op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten, en de overgangsperiode na die 'brexit' op 31 december 2020 afloopt. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door zowel de EU als het VK. Wanneer zowel de EU, als het VK de ratificatieprocedure voltooid heeft, kan het akkoord in werking treden.

Overleg met minister Blok

De commissie gaat met minister Blok van Buitenlandse Zaken in debat over het bereikte akkoord en de gevolgen voor Nederland. De positie die een Nederlandse minister inneemt tijdens onderhandelingen in Brussel, wordt van tevoren met de Kamer besproken. Dinsdag 29 december moeten de EU-lidstaten aangeven of het akkoord namens hun land ondertekend kan worden. Voorafgaand aan het overleg laten de Kamerleden zich over het akkoord informeren tijdens een ambtelijke technische briefing.

Volg het live