Hoorzitting met Turks-Nederlandse organisaties

Meer inzicht in de Turks-Nederlandse gemeenschap verkrijgen. Met dat doel organiseerde de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op maandag 10 oktober 2016 een hoorzitting met diverse vertegenwoordigers van Turks-Nederlandse organisaties. Op woensdag 5 oktober was er al een rondetafelgesprek met deskundigen en wetenschappers.

Couppoging

Na de mislukte couppoging van een deel van het Turkse leger, op vrijdag 15 juli 2016, ontstonden ook spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. De Kamer debatteerde op dinsdag 13 september over de onrust. Op maandag 10 oktober hield de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een hoorzitting met vertegenwoordigers van Turks-Nederlandse organisaties (lijst van genodigden). Hiermee wilde de commissie extra informatie verzamelen over de maatschappelijke gevolgen van de couppoging voor Turks-Nederlandse burgers en organisaties. Eerder was er op woensdag 5 oktober een rondetafelgesprek over de Turks-Nederlandse gemeenschap met deskundigen en wetenschappers.

Met het rondetafelgesprek en de hoorzitting wilde de commissie meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop Turks-Nederlandse organisaties tegen de Nederlandse samenleving aankijken en over de relatie die zij met Turkije onderhouden. De inzichten kunnen van pas komen in aankomende debatten over het onderwerp.

Rondetafelgesprekken

Regelmatig organiseren Kamercommissies een rondetafelgesprek over onderwerpen die op hun terrein liggen. Zo krijgen Kamerleden van verschillende kanten informatie en adviezen over de plannen, standpunten en visies. Een bijkomend voordeel is dat de deskundigen en organisaties niet met alle Kamerleden afzonderlijk een gesprek hoeven te voeren.