Hierover debatteert de Tweede Kamer deze week

In de vergaderweek van 10 tot en met 12 maart 2015 vergadert de Tweede Kamer onder andere over de deal met Cees H., over kredietunies, over de gunstige CPB-cijfers, over doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd en over de veiligheidsdiensten.

Plenaire vergaderingen (selectie)

Een selectie uit de onderwerpen die deze week in de plenaire zaal aan de orde zijn:

Dinsdag 10 maart

  • Debat over de deal met Cees H.

    Minister-president Rutte komt dinsdag 10 maart naar de Kamer voor het debat over de schikking die justitie heeft getroffen met drugsdealer Cees H.



    Aanvankelijk zou de Tweede Kamer debatteren met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over de deal. Het programma Nieuwsuur meldde woensdag 4 maart dat 4,7 miljoen gulden is betaald aan Cees H. Minister Opstelten meldde de Tweede Kamer eerder dat het bedrag 2 miljoen gulden was. Volgens de minister klopte de berichtgeving van Nieuwsuur niet. Tijdens de regeling van werkzaamheden van donderdag 5 maart (Debat Gemist / woordelijk verslag(doc)) was gevraagd om een debat, voorafgegaan door een brief.



    Uit de brief die de regering maandag naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat er toch 4,7 miljoen is betaald. Minister Opstelten verklaarde maandagavond 9 maart dat hij verantwoordelijk is voor de onduidelijkheid over de schikking en dat hij daarvoor de verantwoordelijkheid neemt: hij treedt af als minister. Hierop kondigde ook staatssecretaris Teeven van Justitie zijn vertrek aan.

Woensdag 11 maart

  • Toezicht op kredietunies

    Vanaf 17.00 uur is het vervolgdebat over het initiatief van de Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Henk Nijboer (PvdA). Hun wetsvoorstel gaat over toezicht op kredietunies. Dit zijn coöperatieve instellingen. Ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf storten geldt in de kredietunie, waaruit andere ondernemingen in dezelfde sector een lening kunnen krijgen. Op woensdag 4 maart debatteerde de Tweede Kamer ook al over dit voorstel. Op woensdag 11 maart geven de initiatiefnemers antwoord op de vragen uit de Kamer.
  • CPB-cijfers

    De CPB-cijfers van donderdag 5 maart laten een gestaag herstel van de Nederlandse economie zien. De Tweede Kamer debatteert erover vanaf 19.00 uur met minister Dijsselbloem van Financiën en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Donderdag 12 maart

  • Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

    Donderdag begint de vergadering om 10.15 uur met een debat over mensen die willen blijven werken, ook als zij de inmiddels de leeftijd hebben bereikt waarop zij recht hebben op een AOW-uitkering.
  • Investeringen in de veiligheidsdiensten (gaat niet door)

    Vanaf 16.00 uur gaat het debat over de investeringen in de veiligheid in Nederland. Eind februari 2015 kondigde het kabinet aan dat het bijna €129 miljoen uitgeeft om terrorisme en jihadistische dreiging tegen te kunnen gaan.

Alle plenaire vergaderingen

Bekijk het overzicht met alle vergaderingen in de plenaire zaal van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 maart.

Commissievergaderingen (selectie)

Een Tweede Kamerlid debatteert niet alleen in de grote, plenaire zaal. De meeste debatten zijn in de commissiezalen. Daar vergaderen Kamerleden van verschillende partijen met elkaar over de onderwerpen van hun commissie. In de vergaderweek van 9 tot en met 12 maart hebben ze het onder andere over een verkoopverbood voor producten van kinderarbeid, over orgaandonatie en over het armoede- en schuldenbeleid van dit kabinet.

Alle commissievergaderingen

Bekijk het overzicht van alle commissieoverleggen in de week van maandag 9 tot en met donderdag 12 maart.

Volg de Tweede Kamer op Twitter

Tweede Kamer op Twitter

Volg de Tweede Kamer op Twitter via: @2eKamertweets. Bekijk ook de hashtags bij de debatten van deze week.