Hertelling drie stembureaus

De Tweede Kamercommissie voor het onderzoek naar de geloofsbrieven verzoekt tot een hertelling van stemmen die uitgebracht zijn in het kader van de Europese verkiezingen in drie Nederlandse stemlokalen. Er zijn afwijkingen in de vaststelling van de uitslagen geconstateerd. Het is voor het eerst dat de Tweede Kamer een verzoek tot een hertelling na een verkiezingsuitslag in stemming brengt.

Het gaat om stembureaus in Haarlem, Brielle en Deventer. De hertelling heeft geen invloed op de verkiezingsuitslag. Toch wil de Kamercommissie dat de stemmen daar opnieuw geteld worden gezien het belang van verkiezingen en het vertrouwen van kiezers op een rechtmatig verloop en de juistheid van de uitslag. De hertelling heeft vooral tot doel inzicht te geven in de werkwijze van stembureaus waardoor afwijkingen op kunnen treden en dit inzicht te gebruiken bij komende verkiezingen.

Rol Tweede Kamer na verkiezingen

Na Tweede Kamerverkiezingen en na de verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement onderzoekt de commissie voor het onderzoek naar de geloofsbrieven of de stemmingen tijdens verkiezingen regelmatig hebben plaatsgevonden en of er zich omstandigheden hebben voorgedaan die aanleiding kunnen geven om te twijfelen aan de juistheid van de door het Centraal Stembureau vastgestelde verkiezingsuitslag. Daartoe controleert de Tweede Kamer de processen-verbaal van alle circa 10.000 stembureaus.

Kiesraad

Bij de controle op de recente Europese Verkiezingen, heeft ook De Kiesraad, het centraal stembureau, afwijkingen geconstateerd maar mist, op grond van art. P21 Kieswet, de bevoegdheid tot nader onderzoek. Dat komt omdat de omvang van de afwijkingen niet zo groot is dat er een kans is op afwijkingen op de zetelverdeling.

De Tweede Kamer besluit zo spoedig mogelijk of de hertelling bij de drie stembureaus in gang wordt zet. Dat gebeurt tijdens de stemmingen.

Lees er meer over in deze brief.