Gebarentolk vertaalt debat Nederlandse Gebarentaal

De Tweede Kamer zet op dinsdagavond 8 september vanaf ongeveer 20.00 uur het debat voort over het initiatiefwetsvoorstel om de Nederlandse Gebarentaal (NGT) juridisch te erkennen. U kunt het debat live volgen via deze website en Debat Direct. Via een aparte livestream kunt u het debat met een gebarentolk volgen.

Bij de aanvang van het debat zijn de Kamerleden in gesprek met vertegenwoordigers uit de doventolkenwereld.

Achtergrond

Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend door de Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Attje Kuiken (PvdA) en Jessica van Eijs (D66).

De erkenning van gebarentaal versterkt de positie van de gebruikers van de Nederlandse Gebarentaal. Gebarentaligen die doof zijn, kunnen zich nadrukkelijker beroepen op ondersteuning in hun eigen taal. Het wetsvoorstel pleit voor erkenning van de NGT als officiĆ«le taal, en het gebruik van NGT door de rijksoverheid. Ook wordt voorgesteld om een Orgaan voor de Gebarentaal in te stellen als adviesorgaan om de overheid en belangenorganisaties te kunnen adviseren.

Live volgen

Het plenaire debat, inclusief de gebarentolk, is live te volgen via deze aparte livestream. Het debat zonder tolk vindt u hier. Via deze stream kunt u de live ondertiteling aanzetten. U kunt het debat ook kijken via de app Debat Direct. Het eerste deel van het debat met de gebarentolk is terug te zien via Debat Gemist. 

Termijnen

Het debat vindt plaats in twee rondes, zogeheten termijnen. Tijdens de eerste termijn, op 1 september, spraken eerst de betrokken Kamerleden namens hun fractie. Daarna spraken de Tweede Kamerleden die het wetsvoorstel hebben ingediend. In de onderstaande video legt Kamerlid Fleur Agema (PVV) uit hoe de sprekersvolgorde in een debat werkt.

U kunt het debat met de gebarentolk terugkijken via Debat Gemist.