Europese themaconferentie over energie

De Eerste en Tweede Kamer hielden op maandag 4 april een conferentie over energie, innovatie en circulaire economie. Hiervoor waren parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement uitgenodigd. De conferentie werd georganiseerd vanwege het Nederlandse EU-voorzitterschap, in de eerste helft van 2016. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hield aan het begin van de conferentie een openingswoord.

Mensen zitten aan een vergadertafel
Tweede Kamerlid Agnes Mulder leidde de themasessie over circulaire economie

Betaalbare overgang naar schone energie

Centraal in de conferentie stond de betaalbare overgang naar een schone, veilige en concurrerende energievoorziening in Europa. In de eerste plenaire ochtendsessie in de Ridderzaal spraken onder anderen Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Energie), Europees Commissaris Karmenu Vella (Milieu) en minister Henk Kamp van Economische Zaken. De sessie werd geleid door Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent. In de tweede plenaire ochtendsessie kwamen Fatih Birol, directeur van het Internationaal Energie Agentschap, Andrew Steer, voorzitter van het World Resources Institute en DSM-topman Feike Sijbesma aan het woord. Deze sessie stond onder leiding van Tweede Kamerlid Roos Vermeij.

U kunt via deze website live meekijken of meeluisteren.

Themasessies

In de middag waren er themasessies in het Tweede Kamergebouw, onder leiding van leden van leden van de Eerste en Tweede Kamer. De discussiethema’s zijn: energie-infrastructuur en leveringszekerheid, energiebesparing in steden, duurzame energiebronnen en circulaire economie.

Parlementaire controle

De themaconferentie over energie, innovatie en circulaire economie was de vierde conferentie die het Nederlandse parlement organiseert tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Naast vier vaststaande interparlementaire conferenties hebben de Eerste en Tweede Kamer gekozen voor twee themaconferenties; één over mensenhandel en één over energie. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap is ‘bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de speciale website voor de parlementaire activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap.