Eén Europees luchtruim: rapporteurs voeren gesprekken in Brussel

De twee rapporteurs Single European Sky (SES) van de commissie voor Infrastructuur en Milieu, Martijn van Helvert (CDA) en Salima Belhaj (D66), brachten maandag 23 mei een bezoek aan Brussel. Daar voerden zij namens de Kamercommissie gesprekken over de obstakels bij het vormen van een gemeenschappelijk Europees luchtruim (Single European Sky).

Van Helvert en Belhaj in Brussel
Het bezoek in Brussel op maandag 23 mei 2016. Rapporteurs Salima Belhaj en Martijn van Helvert staan vooraan in het midden.

De rapporteurs spraken in Brussel met leden van het Europees Parlement (onder wie de EP-rapporteur Marian-Jean Marinescu), een vertegenwoordiger van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de luchtvaartsector. Met de gesprekken proberen de rapporteurs namens de commissie voor Infrastructuur en Milieu meer duidelijkheid te krijgen over de haperende implementatie van de SES-voorstellen van de Europese Commissie. Doel hiervan is het efficiënter maken van het gefragmenteerde Europese luchtruim en het hervormen van de verschillende luchtverkeersleidingsdiensten. De voorstellen leveren niet alleen kostenbesparingen en tijdwinst op, maar ook een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Obstakels

Doel van het rapporteurschap van Kamerleden Van Helvert en Belhaj is het vergroten van het gevoel van urgentie om de SES-voorstellen volledig te implementeren. Ook willen zij obstakels in kaart brengen die verschillende EU-lidstaten ervan weerhouden om de Commissievoorstellen door te voeren. Hiervoor hebben de rapporteurs in april 2016 een enquête met een toelichting aan verschillende Europese parlementen verstuurd. Het is de bedoeling om de uitkomsten hiervan op maandag 13 juni in de Ridderzaal te bespreken tijdens een COSAC-conferentie, voor commissies Europese Zaken van nationale parlementen.

Positon paper en lijst met vragen voor parlementariërs van andere lidstaten

De rapporteurs roepen de collega-parlementariërs en met name de luchtvaartwoordvoerders op om te reageren op de vragen en stellingen die in de position paper staan.

Rapporteurs

Lees meer informatie over de rapporteurs van de commissie voor Infrastructuur en Milieu.