Een agenda vol initiatiefwetsvoorstellen

Heel regelmatig duiken Tweede Kamerleden deze weken op in vak-K, waar normaal het kabinet zit. Tijdens de laatste weken van de huidige Tweede Kamer verdedigen verschillende Kamerleden namelijk hun initiatiefwetsvoorstellen. Want Kamerleden controleren niet alleen de regering, ze mogen zelf ook wetsvoorstellen maken.

Een verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars, een verbod op producten die te relateren zijn aan kinderarbeid en een voorstel om het sinterklaasfeest als culturele traditie te beschermen. Het is een greep uit de tien initiatiefwetsvoorstellen die tijdens de laatste vergaderweken vóór de Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart 2017 op de plenaire agenda staan. Sommige Kamerleden nemen zelf een initiatief, velen kiezen ervoor om dit met een fractiegenoot of iemand van een andere fractie te doen.

Recht van initiatief

Tweede Kamerleden controleren namelijk niet alleen de regering, ze mogen ook zelf wetsvoorstellen maken. Dit heet het recht van initiatief. Elk Kamerlid heeft dit recht al sinds het begin van de Tweede Kamer in 1815.

Plenaire zaal tijdens initiatiefwetsvoorstel op 25 januari 2017