Drie petities op dinsdag 31 mei

De Tweede Kamer neemt dinsdag 31 mei twee petities in ontvangst. Die gaan over aandacht voor kinderen met verstandelijk beperkte ouders, toegankelijk stemmen en 'Bildung' ('vorming') in het onderwijs.

Kinderen van ouders met beperking

13.30-13.45 uur

Duizenden mensen in Nederland hebben ouders met een verstandelijke beperking. In het boek ‘Ouder van mijn ouders’ van belangenvereniging Sien vertellen acht van hen hun verhaal. Vaak hebben zij te maken met allerlei problemen, vanwege de verantwoordelijkheid en zorg voor hun ouders en soms ook andere gezinsleden. Op dinsdag 31 mei biedt Sien het boek aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan. Daarmee wil de vereniging een bijdrage leveren aan het initiëren van hulp en ondersteuning voor deze 'vergeten groep kinderen'.

Toegankelijk stemmen

13.30-13.45 uur

De actie- en belangengroep Terug naar de bossen pleit in een petitie voor de commissie voor Binnenlandse Zaken voor toegankelijk stemmen. Mensen met bijvoorbeeld een visuele of fysieke beperking moeten volgens de groep zelfstandig kunnen stemmen. Om deze reden is Terug naar de bossen voorstander van het initiatiefwetsvoorstel van VVD-Kamerlid Joost Taverne, die pleit voor herinvoering van de stemcomputer. Het voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om een nieuw stembiljet in te voeren, staat de actiegroep echter tegen. Het nieuwe, papieren biljet zou niet toegankelijk genoeg zijn.

Bildung in het onderwijs

13.45-14.00 uur

Meer aandacht voor ‘Bildung’ in het onderwijs. Daarvoor pleiten jongerenorganisatie NJR en scholieren- en studentenbonden in een manifest voor de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Bildung’ (letterlijk ‘vorming’) moet bijdragen aan de persoonlijke en brede ontwikkeling van leerlingen en studenten. Dat kan bijvoorbeeld door in het onderwijs aandacht te besteden aan zelfreflectie en dialoog. Of door een stage of relevante bijbaan buiten het onderwijs.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.