Deskundigengesprek over belastingconstructies

Deskundigen op het gebied van (internationale) belastingconstructies spraken maandag 12 september 2016 met Kamerleden van de commissie voor Financiën. Op deze manier wilde de commissie meer duidelijkheid krijgen over belastingconstructies waarbij Nederland betrokken is.

Panama Papers

Na de publicatie van de zogeheten ‘Panama Papers’, een verzameling van 11,5 miljoen uitgelekte documenten, is er extra aandacht gekomen voor belastingontwijking- en fraude. Uit de Panama Papers bleek dat een juridisch advieskantoor in Panama rijke wereldburgers de mogelijkheid bood om hun vermogen onder te brengen in belastingparadijzen. Ook partijen in de Tweede Kamer willen daarom een duidelijker beeld krijgen van belastingconstructies.

Inzicht

De commissie voor Financiën hoopte door de gesprekken met twaalf deskundigen meer inzicht te krijgen in de (internationale) belastingconstructies waarmee Nederland te maken heeft. Het ging om onderwerpen als de belastingregelgeving voor multinationals, het vestigingsklimaat voor bedrijven en de aanpak van illegale doorsluisconstructies.

Terugkijken en verslag

Enige tijd na afloop zijn de gesprekken terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Tweede Kamer. Ook wordt er een geredigeerd woordelijk verslag gemaakt van de gesprekken. Zodra dit verslag beschikbaar is, kunt u het teruglezen via de agenda van het gesprek.

Ondervragingscommissie doet onderzoek naar Panama Papers

Update juni 2017: De parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies doet naar aanleiding van de Panama papers onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. De tijdelijke commissie verhoort in juni 23 deskundigen en getuigen en richt zich specifiek op twee afzonderlijke kwesties:

  • het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma's
  • het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.