Debat over werkwijze van de NCTV

De Kamer debatteert op dinsdag 15 juni over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt hiervoor naar de Kamer. Het plenaire debat is vanaf 19.15 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Aanleiding voor het debat is onder meer de berichtgeving in NRC dat analisten van de NCTV schadelijke fouten maken in dreigingsanalyses en onrechtmatig persoonsgegevens van Nederlandse burgers opslaan. Het debat is aangevraagd door het Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu tijdens de regeling van werkzaamheden op 13 april 2021. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf stelde eerder die dag het onderwerp aan de orde tijdens het mondelinge vragenuur.

Voorbereiding debat

Kamerleden kunnen zich op verschillende manieren voorbereiden op een debat. Zij kunnen hun kennis over het onderwerp vergroten door bijvoorbeeld rondetafelgesprekken, technische briefings, werkbezoeken of het vragen van een brief aan de betrokken bewindspersoon. Op 11 mei kregen Kamerleden een technische briefing van Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, over de werkwijze van de NCTV. Demissionair minister Grapperhaus stuurde op 21 mei een brief naar de Kamer waarin hij onder andere ingaat op de totstandkoming, taken, verantwoordelijkheden en grondslag van de NCTV.

Volg het live