Debat over vrijhandelsverdrag CETA

Vrijhandelsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie (EU) kwam dinsdag 7 juni om ongeveer 19.15 uur aan bod in een plenair debat met minister Ploumen (Buitenlandse Handel). De Europese Commissie wil voor de zomer met een conceptvoorstel komen om het handelsverdrag te ondertekenen en voorlopig toe te passen.

Verslag

Ratificeren

Het is de vraag of de Europese Commissie zal voorstellen om CETA door de 28 EU-lidstaten te laten ratificeren. Dan moeten de Tweede en de Eerste Kamer het vrijhandelsverdrag eerst goedkeuren voordat het in werking kan treden. In een aangenomen motie van Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks) en Jan Vos (PvdA) is om een parlementair voorbehoud en om voorlegging aan de Tweede Kamer gevraagd, voordat de regering een standpunt over CETA inneemt. 

TTIP

In het debat kwam ook vrijhandelsverdrag TTIP tussen de EU en Amerika aan de orde. De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten gevraagd om het mandaat voor de onderhandelingen over TTIP te herbevestigen. Daarom sprak de Kamer hierover met de regering.