Debat over vervolgonderzoek commissie-Oosting

De Kamer debatteerde op woensdag 8 juni 2016 over het vervolgonderzoek van de commissie-Oosting. Deze commissie onderzocht of het ministerie van Veiligheid en Justitie informatie over de miljoenendeal uit 2000 tussen justitie en drugscrimineel Cees H. bewust heeft toegedekt. Maar hiervoor is geen bewijs gevonden. Premier Rutte en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) kwamen voor het debat naar de Kamer.

Verslag

Achtergrond

Het bekend worden van het exacte schikkingsbedrag met Cees H. (4,7 in plaats van 2 miljoen gulden) leidde op maandag 9 maart 2015 tot het aftreden van de bewindslieden van Veiligheid en Justitie, staatssecretaris Teeven en minister Opstelten. Zij werden vervangen door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff. De commissie-Oosting presenteerde woensdag 9 december 2015 haar onafhankelijk onderzoek naar de affaire, waarna de Kamer op woensdag 16 december 2015 hierover debatteerde.

Rol ministerie

Het vervolgonderzoek van de commissie-Oosting verscheen op woensdag 25 mei 2016 (pdf). Hierin stond de rol van het ministerie van Veiligheid en Justitie centraal. De commissie-Oosting heeft geen bewijzen gevonden voor een doofpot op het departement, om te voorkomen dat details over de deal met Cees H. naar buiten zouden komen. Wel bevat het onderzoeksrapport kritiek op de regie binnen de ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarover gaat het debat op woensdag 8 juni met premier Rutte en minister Van der Steur.