Debat over vervolging MH17-verdachten

De Tweede Kamer debatteert vanavond vanaf 19.15 uur over de vervolging van vier verdachten die volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Minister Blok van Buitenlandse Zaken komt hiervoor naar de Kamer.

De vlag hangt halfstok boven het Binnenhof

Op de agenda staat onder andere de laatste brief van de minister over dit onderwerp. Deze dateert van 7 september 2019. De minister schreef toen over de gevangenenruil tussen de Russische Federatie en Oekraïne. Bij deze ruil is Vladimir Tsemach overdragen van Oekraïne aan Rusland. Nederland had er juist op aangedrongen om Tsemach geen deel uit te laten maken van de gevangenenruil. Het Nederlandse OM wilde dat hij zich beschikbaar zou houden voor het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17.

Uitgesteld

Het kabinet betreurt het zeer dat Tsemach zich door de ruil nu in Rusland bevindt. Oekraine heeft de ruil wel even uitgesteld, maar niet tegengehouden. Blok herinnert er in zijn brief aan dat ook Rusland gehouden is aan medewerking aan het onderzoek.

Veroordeeld

Op 17 juli 2014 stortte Malaysia Airlines-vlucht MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove. Alle 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, kwamen om het leven. De slachtoffers waren afkomstig uit zeventien landen van vijf continenten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte neergehaald is door een raket van het type Buk. De VN veroordeelde de actie in resolutie 2166.

Vier verdachten

In 2017 kozen de landen die gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek deden in een Joint Investigation Team – Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne – voor vervolging en berechting in Nederland bij een reguliere rechtbank, naar Nederlands recht. Het OM klaagt vier verdachten aan, drie Russen en een Oekraïner. Het strafproces begint op 20 maart 2020.

Volg live

Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Dit debat wordt live ondertiteld. Kies daarvoor in de video bij instellingen (rechts onderin) voor ondertiteling.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.