Debat over onderzoeksrapport MH17

De Kamer debatteerde dinsdag 1 maart 2016 over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de MH17-ramp. De fractiewoordvoerders gingen in debat met premier Rutte, minister Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Verslag

Raport 'MH17 crash'

Het debat ging over het op dinsdag 13 oktober 2015 gepubliceerde eindrapport ‘MH17 crash’ van het OVV en de kabinetsreactie hierop. Uit het onderzoek van de OVV blijkt dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 door een raket is neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur in Maleisië. Door de crash kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Rondetafelgesprekken en eerder debat

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de kabinetsreactie kwamen eerder in 2016 aan bod tijdens twee rondetafelgesprekken en een debat in de plenaire zaal.

Rondetafelgesprek en videoconferentie

Op vrijdag 22 januari hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de MH17. Tijdens dit rondetafelgesprek spraken deskundigen over de kabinetsreactie op de verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de toedracht van de ramp met de MH17.

Op donderdag 28 januari organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek en een videoconferentie over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ‘MH17 crash’. Tijdens deze videoconferentie kwamen verschillende internationale deskundigen op het gebied van de burgerluchtvaart aan het woord.

Radargegevens

De Kamer hield donderdag 4 februari een debat over de radargegevens van vlucht MH17. Centraal stond de rol die Oekraïense radargegevens kunnen spelen in het achterhalen van de toedracht van de ramp met de MH17.