Debat over onderhandelingen brexit en referendum Turkije

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 19 april 2017 over de onderhandelingen over de brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU). Ook kwam de uitslag van het referendum over de grondwet in Turkije aan bod. Voor het debat waren premier Rutte en ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) uitgenodigd.

Terugkijken

Je kunt het rondetafelgesprek terugkijken via de website Debat Gemist.

Blauwe zetels in vergaderzaal

EU-top

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft op woensdag 29 maart 2017 officieel aangekondigd dat het uit de EU wil stappen. De regeringsleiders van de andere 28 EU-lidstaten praten op zaterdag 29 april in Brussel over richtlijnen voor de onderhandelingen over de aangekondigde brexit. In het debat op 19 april kan de Kamer invloed uitoefenen op de inzet van de Nederlandse regering tijdens de EU-top.

Rapporteurs brexit

Op dinsdag 21 maart 2017 hebben rapporteurs Pieter Omtzigt (Kamerlid CDA) en Marit Maij (oud-Kamerlid PvdA) verslag uitgebracht over de gevolgen en aandachtspunten van de brexit voor Nederland. Inmiddels heeft de commissie voor Europese Zaken de Kamerleden Anne Mulder (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Kees Verhoeven (D66) als nieuwe rapporteurs voor de brexit gekozen.

Referendum Turkije

Op zondag 16 april was in Turkije een referendum over een grondwetswijziging die president Erdogan meer macht moet geven. Een nipte meerderheid van de Turkse bevolking stemde voor. De Tweede Kamer wilde in het debat op woensdag 19 april met de regering spreken over de gevolgen van de uitslag van het referendum voor het buitenlandbeleid van Nederland.