Debat over Nederlandse steun aan gewapende Syrische oppositie

De Tweede Kamer debatteerde op dinsdag 2 oktober 2018 over de steun van Nederland aan de gewapende oppositie in Syrië. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) vertegenwoordigde de regering tijdens het debat. De commissie voor Buitenlandse Zaken hield op donderdag 27 september al een hoorzitting over het onderwerp. Daarvoor waren diverse wetenschappers en andere deskundigen uitgenodigd.

Terugkijken en teruglezen

Hoorzitting terugkijken

Kijk de hoorzitting over de Nederlandse steun aan de Syrische oppositie terug via Debat Gemist.

Het laatste deel van de hoorzitting vond plaats in de vorm van een videoconferentie.

Burgeroorlog Syrië

puin in syrië

Begin september brachten Nieuwsuur en Trouw naar buiten dat Nederland goederen heeft geleverd aan de gewapende oppositiegroep Jabhat al-Shamiya, die in de burgeroorlog in Syrië strijdt tegen de regering van Bashar al-Assad. Het Openbaar Ministerie heeft deze groepering aangemerkt als een ‘criminele organisatie met een terroristisch oogmerk’. In de aanloop naar het debat over de zaak met minister Blok (Buitenlandse Zaken) hield de commissie voor Buitenlandse Zaken een hoorzitting met wetenschappers en andere deskundigen.

In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Blok op woensdag 26 september weten dat achteraf gezien strakkere monitoring van het steunprogramma voor de Syrische oppositie 'op zijn plaats zou zijn geweest'.

Zie ook