Debat over mogelijke betalingen van Rusland aan Europese politici

Rusland probeert onder meer de komende Europese verkiezingen te beïnvloeden door geld aan politici in Europa te geven, zo hebben de autoriteiten in Tsjechië bekend gemaakt. De Tweede Kamer debatteert daarover op dinsdag 2 april vanaf 16.30 uur. U kunt het debat volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Het gebouw van de Tweede Kamer met drie vlaggen ervoor.
Op zaterdag 24 februari 2014 was het twee jaar geleden dat de Russische inval in Oekraïne begon. Voor het gebouw van de Tweede Kamer wapperde daarom op die dag de Oekraïense vlag.

Op woensdag 27 maart heeft de Tsjechische premier Petr Fiala bekend gemaakt dat Rusland probeert democratische processen in Europa te beïnvloeden, waaronder de verkiezingen voor het Europees Parlement komende juni. Vervolgens hebben Tsjechische, Duitse en Franse media namen genoemd van Europese politici die van Rusland contant geld zouden hebben gekregen voor pro-Russische standpunten in de oorlog met Oekraïne. 

Brief van regering

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders heeft daarop het initiatief genomen voor een debat over deze kwestie, waarvoor hij steun kreeg van andere Kamerleden. Hij vroeg om een brief met meer informatie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Hugo de Jonge ter voorbereiding op het debat. Dit omdat de minister van BZK zowel over geheime diensten als over verkiezingen gaat, zo verduidelijkte Wilders. De Jonge heeft deze brief op 1 april naar de Kamer gestuurd. 

Volg live

U kunt het debat vanaf 16.30 uur volgen via de livestream of de app Debat Direct