Debat over misstanden in turnsport

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 13 oktober vanaf 13.45 uur over misstanden in de turnsport. U kunt het debat volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Welke rol hebben de overheid en de turnsport om veiligheid te waarborgen voor de sporters? De demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 11 oktober 2021 een brief aan de Kamer geschreven over de misstanden in de turnsport. Hij schrijft daarin onder andere dat het ministerie zal bijdragen in de regeling die de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU) en NOC*NSF voorstellen om de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de turnsport financieel te compenseren. De twee sportorganisaties willen de slachtoffers 5.000 euro per persoon uitkeren. 

Onderzoeksrapport

Aanleiding voor deze en een eerdere brief van de staatssecretaris is het rapport 'Ongelijke leggers' uit april 2021. Dit externe onderzoek in opdracht van de KNGU bracht de aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag in de turn- en gymsport in kaart, en de aanpak ervan door de jaren heen. Daarnaast zijn er aanbevelingen gedaan om de sport veiliger en gezonder te maken. Twee derde van de 282 onderzochte oud-sporters gaf aan te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Van de huidige volwassen sporters die deelnamen aan het onderzoek, geeft circa één derde aan in aanraking te komen met mentaal, fysiek of verbaal geweld. Bij de minderjarige respondenten is dit een vijfde.

Live volgen

U kunt het debat vanaf 13.45 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.