Debat over liquidatiegeweld Amsterdamse onderwereld

De Tweede Kamer hield woensdag 4 april 2018 een plenair debat over het liquidatiegeweld in de Amsterdamse onderwereld. Namens de regering was minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie bij het debat aanwezig.

Terugkijken en verslag

Moordaanslagen

De laatste jaren wordt de regio Amsterdam regelmatig opgeschrikt door moordaanslagen vanwege een vete onder Nederlands-Marokkaanse criminelen. Enkele personen zijn per ongeluk geliquideerd, omdat ze werden aangezien voor iemand anders. Donderdag 29 maart werd een broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam. De kroongetuige was bereid om bij justitie belastende verklaringen af te leggen over daders van aanslagen binnen de ‘Mocromaffia’.

Debat

Het debat op woensdag 4 april draaide om de aanpak van het liquidatiegeweld. Hebben justitie en politie de juiste middelen in handen om de aanslagen aan te pakken? Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) verzocht op dinsdag 30 januari om een debat te houden over dit onderwerp. Op de dag van de moordaanslag op de broer van kroongetuige Nabil B. deed zij het verzoek om dit debat zo snel mogelijk in te plannen. Zij kreeg hiervoor de steun van een meerderheid.