Debat over kwestie 'voltooid leven'

De Tweede Kamer hield woensdag 26 oktober 2016 een plenair debat over het rapport van de commissie-Schnabel over voltooid leven. Centraal stond de vraag of er nieuwe wetgeving moet komen om hulp bij zelfdoding mogelijk te maken voor (oudere) mensen die graag willen sterven.

Verslag en terugkijken

Verruiming juridische mogelijkheden

In februari 2016 verscheen het rapport ‘Voltooid leven’ van de commissie-Schnabel. Zij stelde hierin dat het onwenselijk is om de juridische mogelijkheden te verruimen voor hulp bij zelfdoding aan mensen, veelal ouderen, die klaar zijn met het leven. Maar in een brief aan de Kamer maakte de regering op 12 oktober 2016 bekend dat het in overleg met verschillende zorgpartijen verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding wil onderzoeken. Dit zou uitkomst moeten bieden voor mensen die weloverwogen tot de conclusie zijn gekomen dat hun leven voltooid is.

Debat

In het debat met minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) op woensdag 26 oktober brachten de fracties in de Tweede Kamer hun verschillende visies over de kwestie 'voltooid leven' naar voren.