Debat over eigen bijdrage voor daders en gedetineerden

Het kabinet wil dat daders een deel betalen van de kosten die de samenleving voor hen maakt. Het gaat onder andere om de kosten voor opsporing, berechting en detentie van criminelen. Over dit voorstel debatteert de Tweede Kamer op dinsdag 7 april vanaf 18.20 uur met minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Als het plan doorgaat, betalen veroordeelden straks mee aan de kosten van politie, openbaar ministerie en NFI, berechting en van de slachtofferzorg. Veroordeelden betalen niet de daadwerkelijk gemaakte kosten maar een deel in de vorm van een vast bedrag. Ook wil het kabinet dat de gedetineerde voor zijn verblijf in de gevangenis een bijdrage betaalt van 16 euro per dag, met een maximum van twee jaar.

Een samenvatting van de kabinetsplannen staat op de website van de rijksoverheid. De wetsvoorstellen zijn ingediend toen minister Opstelten en staatssecretaris Teeven nog bewindspersonen waren voor Veiligheid en Justitie. Daarom worden hun namen telkens genoemd.

Live volgen

Het debat in de plenaire zaal begint om 18.20 uur, en is live te volgen in video en audio.