Debat over arrestatie Ebru Umar in Turkije

De Kamer debatteerde woensdag 18 mei 2016 over de arrestatie van de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar in Turkije. In het debat wilde de Kamer opheldering krijgen van premier Rutte en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) over het vastzetten van Umar, na kritiek op de Turkse president Erdogan.

Verslag

Kritische tweets

Na het versturen van kritische tweets over de Turkse president Erdogan werd columniste Ebru Umar zaterdag 23 april door de politie gearresteerd in haar huis in de West-Turkse badplaats Kusadasi. De volgende dag kwam ze vrij. Alleen mocht ze Turkije niet verlaten vanwege de gerechtelijke procedure die tegen haar was aangespannen. Uiteindelijk werd het uitreisverbod van Umar op dinsdag 10 mei opgeheven. Zij vloog daarop meteen terug naar Nederland, waar ze de uitkomst van de procedure mag afwachten.

Opheldering

In het debat op woensdag 18 mei 2016 wilde de Kamer opheldering krijgen over de arrestatie van Umar. Ook komen de inzet van de Nederlandse regering om haar vrij te krijgen en de omgang met de vrijheid van meningsuiting aan bod.