Minister Halbe Zijlstra afgetreden

Op dinsdag 13 februari 2018 debatteerde de Tweede Kamer over de uitspraken van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Het debat was met minister-president Rutte. Zijlstra was hier zelf niet meer bij aanwezig, nadat hij aan het begin van het debat het woord nam en aan de Tweede Kamer meedeelde dat hij aftreedt. Reden voor zijn vertrek is het bericht in de Volkskrant waarin Zijlstra toegeeft dat een ontmoeting met de Russische president Poetin nooit heeft plaatsgevonden. Eerder beweerde VVD'er Zijlstra dat hij in 2006 aanwezig was tijdens een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis.

Terugkijken en verslag

Halbe Zijlstra staat de pers te woord, direct nadat hij is afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken.
Halbe Zijlstra staat de pers te woord bij de plenaire zaal, direct nadat hij is afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken.

Zijlstra afgetreden

Zijlstra zei in zijn verklaring in de Tweede Kamer dat hij 'overduidelijk een verkeerde keuze heeft gemaakt' door te beweren dat hij een ontmoeting met Poetin heeft gehad. "De geloofwaardigheid van de minister van Buitenlandse Zaken moet in binnen- en buitenland boven elke twijfel verheven zijn. Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten, zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan Zijne Majesteit de Koning."

In het aansluitende debat beantwoordde premier Rutte de vragen van de Tweede Kamer over de kwestie-Zijlstra. Een motie van wantrouwen tegen Rutte werd verworpen: 43 Kamerleden stemden voor, 101 tegen.

Brief met antwoorden

Minister Zijlstra stuurde dinsdag 13 februari een brief met antwoorden op schriftelijke vragen over het bericht in de Volkskrant naar de Tweede Kamer. Hierin schrijft Zijlstra onder meer dat hij in het debat met de Kamer zal ingaan op zijn geloofwaardigheid als minister van Buitenlandse Zaken.