Commissie voor Financiën stuurt brief aan Amerikaans Congres over ‘accidental Americans’

De commissie voor Financiën heeft op dinsdag 4 september 2018 namens de Tweede Kamer in een brief aan het Amerikaanse Congres haar zorgen geuit over de positie van zogenoemde ‘accidental Americans’. Dit zijn mensen met het Amerikaanse staatsburgerschap die buiten de Verenigde Staten zijn geboren, nooit in de VS hebben gewoond, gestudeerd of gewerkt, maar die wél met Amerikaanse belastingheffing te maken kunnen krijgen.

De blauw zetels in de plenaire zaal van de Tweede Kamer

Problemen

Accidental Americans kunnen in Nederland problemen krijgen bij het openen van een bankrekening of het sluiten van een hypotheek. Financiële instanties in Nederland zijn op grond van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) namelijk verplicht om gegevens van Amerikaanse staatsburgers die bij hen rekeningen hebben aan de Amerikaanse belastingautoriteiten te verstrekken.

Fiscale wetgeving

De positie van accidental Americans is eerder in Kamervragen aan de orde gesteld. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft hierop geantwoord dat een fundamentele oplossing alleen mogelijk is door het aanpassen van de nationale fiscale wetgeving van Amerika. Daarom heeft de commissie voor Financiën nu een brief aan het Amerikaanse Congres gestuurd, in het bijzonder naar de fiscale woordvoerders van de Republikeinse Partij en de Democratische Partij in zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden.

Dubbele belastingheffing voorkomen

In haar brief heeft de commissie voor Financiën de hoop uitgesproken dat het Amerikaanse Congres zich inspant om dubbele belastingheffing bij in Nederland wonende Amerikaanse personen zonder feitelijke binding met de VS te voorkomen. Ook wordt aangedrongen op het herstellen van toegang van accidental Americans tot financiële dienstverlening in Nederland. Overigens heeft het Europees Parlement afgelopen juli een resolutie aangenomen over de negatieve gevolgen van de FATCA voor EU-burgers.

Dat een staat als uitgangspunt voor zijn inkomstenbelasting het staatsburgerschap hanteert, is uitzonderlijk: behalve voor de VS geldt dat alleen voor Eritrea. In andere landen wordt uitgegaan van belastingheffing op grond van woonplaats van een persoon.