'Burger weet weg naar Den Haag te vinden'

De Tweede Kamer is in 2019 het brandpunt geweest van het debat. De vele maatschappelijke protesten hebben dit nog duidelijker zichtbaar gemaakt, zei Kamervoorzitter Khadija Arib in haar traditionele toespraak voor het kerstreces. Zij noemde het debat over de kinderopvangtoeslag een van de meest indrukwekkende van het afgelopen jaar.

"De problemen met de kinderopvangtoeslag vormen een kwestie waar Pieter Omtzigt, Renske Leijten en de andere woordvoerders zich in hebben vastgebeten", zei de Kamervoorzitter aan het einde van de stemmingen, rond middernacht. "Samen met de debatten over de moord op Anne Faber, het ongeluk met de Stint en de moord op Joost Wolters, vond ik het debat over de kinderopvangtoeslag één van de meest indrukwekkende debatten van het afgelopen jaar. Op de publieke tribune zaten veel gedupeerde ouders. Sommige ouders applaudisseerden na de inbreng van Kamerleden. Het is best lastig om dan te zeggen dat het woord aan de volksvertegenwoordiging is. Juist omdat we begrijpen dat het hen heel direct raakt."

Volle publieke tribune

"De burger weet de weg naar Den Haag te vinden", concludeerde zij. "De mensen over wie wij hier praten, eisen dat zij gehoord worden – dat hun stem een plek krijgt in de debatten die wij voeren." Khadija Arib verwees ook naar de andere debatten die volle publieke tribunes en meekijkzalen trokken, zoals die over de stikstofproblematiek en de onderwijsbegroting.  

Debatten en moties

De Kamervoorzitter verwees naar haar eerdere oproepen aan de Kamer om zich te beperken als het gaat om het aanvragen van debatten en indienen van moties. Er is nog geen neergaande lijn te bespeuren, zei ze. "Dat is jammer. Tegelijkertijd zie ik ook dat het onze rol is om de regering kritisch te bevragen en te controleren."

75 jaar vrijheid

Het komend jaar staat vooral in het teken van 75 jaar vrijheid, zo keek de Voorzitter vooruit. Zij kondigde aan dat alle Kamerleden worden uitgenodigd om in dat kader een bezoek te brengen aan Auschwitz.  

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00