Beeldengalerij in Statenpassage maakt plaats

De beeldengalerij in de Statenpassage is op vrijdag 14 september 2018 ontmanteld. De achttien marmeren bustes van Nederlandse schrijvers, dichters, staatslieden, wetenschappers en industriëlen maken plaats voor de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem!’ over honderd jaar algemeen kiesrecht.

Demontage beeldengalerij in de Statenpassage

Ontmanteling

De beelden zijn op vrijdag 14 september gedemonteerd en ingepakt. Op maandag 17 september zijn ze afgevoerd. Ze gaan terug naar de musea die ze in bruikleen hadden gegeven aan de Kamer, waaronder het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Met de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem!’ begint op donderdag 27 september een parlementair jaar vol activiteiten, waarmee wordt herdacht dat in 1919 het algemeen kiesrecht een feit was, voor mannen én vrouwen.

Wit marmer

De beelden stonden sinds 2000 in de Tweede Kamer. Ze zijn uit het toenmalige Instituut Collectie Nederland geselecteerd door Henk van Os (oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam) en Rudi Fuchs (oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam). De beelden hebben met elkaar gemeen dat ze uit wit marmer zijn gebeeldhouwd. In de Statenpassage stonden bustes van zestien mannen en twee vrouwen (koningin Wilhelmina en Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke studente in Nederland). De beelden waren vaak te zien op de achtergrond bij nieuwsuitzendingen.

Een schoolklas loopt langs de beeldengalerij in de Statenpassage
De situatie tot vrijdag 14 september 2018: een schoolklas loopt langs de beeldengalerij in de Statenpassage