Beëdiging en afscheid Kamerleden

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft op woensdag 20 mei 2020 twee nieuwe Kamerleden beëdigd. Het gaat om Julius Terpstra (CDA) en Marijke van Beukering-Huijbregts (D66). CDA-Kamerlid Erik Ronnes nam na vijf jaar afscheid van de Tweede Kamer.

Politieke functies

Namens het CDA wordt Julius Terpstra (31) in de Tweede Kamer woordvoerder Wonen. Het nieuwe Kamerlid oefende eerder al verschillende politieke functies uit. Hij begon in 2009 als penningmeester voor de jongerenafdeling van het CDA, waarvan hij later de landelijk voorzitter werd. Sinds 2014 was Terpstra duo-raadslid in de Leidse gemeenteraad. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 stond hij op plek 23.

Definitief

Marijke van Beukering (48) verving van 22 januari tot 13 mei 2020 Rens Raemakers als lid van de D66-fractie. Hoewel Raemakers inmiddels is teruggekeerd, blijft Van Beukering in de Tweede Kamer door het vertrek van Monica den Boer. Van Beukering komt uit IJsselstein. Na vier jaar raadslidmaatschap werd zij in 2010 wethouder Welzijn en Jongerenbeleid. Zij is tevens voorzitter van de Nationale Bond voor EHBO.

Afscheid CDA-Kamerlid Erik Ronnes

Erik Ronnes was Kamerlid sinds 2015 en wordt nu gedeputeerde in Noord-Brabant. "Dat jouw vertrek weer richting Brabant is, kan voor niemand een grote verrassing zijn", sprak Kamervoorzitter Khadija Arib hem toe in de plenaire zaal. "Jouw maidenspeech begon zelfs met enkele regels uit een lied van een bekende Brabantse volkszanger."

De Voorzitter zei het tijdstip van vertrek te betreuren. "Bijna een jaar voordat je mandaat afloopt, je weet hoe ik daarover denk, is niet helemaal fraai. Want het Kamerlidmaatschap brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee."

Naar boven