Afscheid van Marianne Thieme

De Tweede Kamer nam vanmiddag afscheid van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. 'Gedreven, vastberaden, gepassioneerd en vurig, soms ook met een zekere verbetenheid', zo karakteriseerde Kamervoorzitter Khadija Arib haar. Mevrouw Thieme werd bij haar afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Marianne Thieme (PvdD) bij haar afscheid in de Tweede Kamer

Na dertien jaar Kamerlidmaatschap kondigde Marianne Thieme onlangs haar vertrek aan. Om precies te zijn: ze is 4472 dagen Kamerlid geweest. In haar afscheidsbrief schreef ze altijd uit te zijn gegaan van 'het politiek mogelijke in plaats van het politiek haalbare, ook als het gaat om het onrecht dat dieren wordt aangedaan'. Kamervoorzitter Khadija Arib roemde in haar afscheidswoorden de vakkennis van het Kamerlid: "Jij wist altijd waar je over sprak. Je debatteerde scherp op de inhoud, kende alle cijfers en statistieken, en het maakte niet uit wie je tegenover je had."

Vleesvervangers

Ook de outfits waarmee de leider van de Partij voor de Dieren met Prinsjesdag regelmatig de aandacht trok, passeerden de revue: "De eerste vraag die iedereen zich voor Prinsjesdag stelt is: wanneer lekken de Prinsjesdagstukken uit? Direct gevolgd door de vraag: wat draagt Marianne Thieme dit jaar? We hebben een jagerstenue gezien, een jurk met daarop alle namen van vegetarische en veganistische vleesvervangers ,  een hoge hoed met ‘man man man’ erop, en een munitie-riem van zomerwortels. Afgelopen jaar – je laatste Prinsjesdag als Kamerlid – droeg je een insecten-jurk. Je combineerde de rol van actievoerder met die van politica."

Fractievoorzitter

De rol van fractievoorzitter bij de Partij voor de Dieren wordt voorlopig vervuld door Esther Ouwehand.