Abel Herzberglezing door Kamervoorzitter Arib

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hield op zondag 17 september 2017 de 28ste Abel Herzberglezing in De Rode Hoed te Amsterdam. In haar lezing ging ze in op de vraag hoe in de Nederlandse samenleving een migrantenzuil is ontstaan. En ook hoe we in Nederland zorgvuldig kunnen omgaan met de waarden van het huidige democratische stelsel.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

Lezing

Persoonlijke ervaringen

De rode draad van Aribs lezing bestond uit haar persoonlijke ervaringen als migrant, afkomstig uit een dictatuur, én haar inzichten vanuit haar dagelijkse praktijk als Kamervoorzitter. Cultureel centrum De Rode Hoed en dagblad Trouw organiseren de Abel Herzberglezing sinds 1990 ter nagedachtenis van advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989).

Staat van dienst

Clayde Menso van De Rode Hoed legt uit waarom de Kamervoorzitter is gevraagd om dit jaar de Abel Herzberglezing te houden: “Khadija Arib heeft een indrukwekkende maatschappelijke carrière opgebouwd en speelt als voorzitter van de Tweede Kamer een cruciale rol in onze parlementaire democratie. Ze slaagt erin om in het huidige gepolariseerde politieke klimaat boven de partijen te staan en heeft respect afgedwongen als een uitmuntende Kamervoorzitter. Ook de nieuwe rol van de Kamervoorzitter bij de kabinetsformatie vervult ze met verve. We zijn buitengewoon benieuwd hoe Khadija Arib met haar geschiedenis en staat van dienst aankijkt tegen thema’s als identiteit, nationaliteit en migratie.”