Wetsvoorstel : Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)
Dit wetsvoorstel maakt, samen met enkele andere wetsvoorstellen, deel uit van een bredere hervorming van de Nederlandse arbeidsmarkt. De voorstellen komen voort uit afspraken die het kabinet in 2023 heeft gemaakt met vakbonden en werkgevers, en zijn gebaseerd op het rapport van de commissie Borstlap uit 2020 en het SER-advies uit 2021.
Het wetsvoorstel heeft als doel meer rechtszekerheid tussen opdrachtgevers en zzp’ers te bieden, schijnzelfstandigheid effectiever te bestrijden en handhaving te verbeteren. Hiervoor wordt een toets geïntroduceerd die bepaalt of iemand een opdracht als zelfstandige mag uitvoeren. Deze toets bestaat uit tien criteria, verdeeld over twee categorieën. De eerste vijf criteria wijzen op werknemerschap en betreffen zaken als inhoudelijke of organisatorische aansturing, bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever bepaalt op welke manier en op welk moment het werk moet worden uitgevoerd, of wanneer de werkzaamheden zijn ingebed in de organisatie van de opdrachtgever. De andere vijf criteria wijzen juist op zelfstandig ondernemerschap, zoals het dragen van ondernemersrisico, de mogelijkheid om zelfstandig te werken en het zich naar buiten toe profileren als ondernemer. Daarnaast introduceert het wetsvoorstel een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een laag uurtarief. Wanneer een zelfstandige minder dan 36 euro per uur verdient, kan hij of zij stellen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is vervolgens aan de opdrachtgever om te bewijzen dat dat niet het geval is. Als uit de beoordeling blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan krijgt de zzp’er dezelfde rechten als een werknemer, zoals recht op loondoorbetaling bij ziekte, zwangerschapsverlof, ontslagbescherming en een WW-uitkering. De opdrachtgever is in dat geval ook verplicht om premies en belastingen af te dragen.
Met dit wetsvoorstel wordt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), die in de praktijk onvoldoende duidelijkheid en handhaafbaarheid bood, vervangen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Activiteiten
Wetgevingsproces
-
7 juli 2025
Het wetsvoorstel is ingediend
-
2 september 2025
Regeling van werkzaamheden
Regeling van werkzaamheden
-
9 september 2025
Procedures en brieven SZW
Procedurevergadering