Worden de pensioenen opnieuw gekort?

15 september 2016, debat - Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) kan nieuwe pensioenkortingen niet uitsluiten. Wel onderzoekt zij de mogelijkheid om pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad meer tijd te geven voor herstel.

De pensioenfondsen hebben nog nooit de beschikking gehad over zo veel vermogen, en toch dreigen er in 2017 opnieuw kortingen. De stijgende levensverwachting en tegenvallende rendementen spelen daarbij een rol, maar de belangrijkste oorzaak is de lage rente. Hierdoor moeten pensioenfondsen rekening houden met een lager verwacht rendement. De rente is kunstmatig laag door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt De Graaf (PVV). Omtzigt (CDA) deelt die analyse: de rekening van problemen in andere Europese landen wordt zo bij de Nederlandse pensioenfondsen neergelegd.

Ingrijpen bij nieuwe pensioenkorting?

De koopkracht van gepensioneerden is 30% achtergebleven bij die van werkenden, zo rekent Krol (50PLUS) voor. Met Ulenbelt (SP) en De Graaf roept hij Klijnsma op om nieuwe pensioenkortingen in 2017 te voorkomen door de rekenrente te verhogen. Maar dat komt neer op een greep in het pensioengeld van jongeren, reageert Van Weyenberg (D66). Vermeij (PvdA) streeft naar het verlichten van pensioenkortingen, zonder dat dit jongere generaties treft. Hieraan komt Klijnsma tegemoet door te onderzoeken of pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad meer tijd kunnen krijgen voor herstel.

Toekomst van de pensioenen

Hoe kunnen we in de toekomst nieuwe problemen met de pensioenen voorkomen? Geef jongeren meer fiscale ruimte om te sparen voor hun pensioen, suggereert Krol. Lodders (VVD) en Van Weyenberg pleiten voor persoonlijke pensioenpotten. Mensen krijgen zo meer zeggenschap over hun eigen pensioengeld en kunnen zelf bepalen hoeveel risico ze willen lopen. Nederland moet meer doen om het rentebeleid van de ECB bij te sturen, betoogt Omtzigt, zodat de rente weer op een reƫel niveau komt. Maar de staatssecretaris wijst op de onafhankelijke positie van de ECB.

De Kamer stemt op een nog te bepalen moment over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.