Verwerking vlees en vis moet veilig zijn

1 april 2015, debat - Is de controle op de verwerking van vlees en vis goed geregeld? Die vraag staat centraal in een debat over voedselveiligheid met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid).

Uit rapporten van onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er het nodige misgaat bij het verwerken van vlees en vis. Voedsel is nog nooit zo veilig geweest, zegt Geurts (CDA), maar schandalen tasten het vertrouwen aan. Bij te veel bedrijven gaat winst boven voedselveiligheid, stelt Van Nispen (SP) vast. Het probleem is dat men zo veel mogelijk tegen zo min mogelijk kosten wil produceren, betoogt Ouwehand (PvdD), wat ten koste gaat van het dierenwelzijn en de volksgezondheid. De Kamer zoekt de oplossing in het versterken van toezichthouder NVWA, hogere boetes en meer transparantie.

Steun voor versterken NVWA

In het verleden is er stevig bezuinigd op de NVWA. Het draaide niet langer om de voedselveiligheid, constateert Ouwehand, maar om het beperken van de kosten. Dik (ChristenUnie) denkt dat het onderbrengen van de NVWA bij het ministerie van Volksgezondheid (in plaats van bij Economische Zaken) dit kan veranderen. Ondertussen is extra geld vrijgemaakt voor toezicht en controle door de NVWA. Het interventiebeleid wordt aangescherpt, zeggen de staatssecretaris en de minister, en wordt gericht op bedrijven die hun zaken niet op orde hebben. Maar is het budget nu genoeg, vraagt Dijkgraaf (SGP) zich af, aangezien de NVWA steeds meer taken krijgt toegeschoven.

Pleidooi voor hogere boetes

Het mag niet lonend zijn om regels te negeren of te frauderen. De boetes zijn nu niet afschrikwekkend genoeg, vinden verschillende woordvoerders. Dat kan worden veranderd door de hoogte van boetes te koppelen aan de omvang van het bedrijf, zoals Dikkers (PvdA) wil, of aan de omzet, wat Van Nispen suggereert. Ook Graus (PVV) bepleit hogere boetes. Daarnaast wil hij bedrijven die "willens en wetens rommelen met voedsel" sneller laten sluiten. Naast hogere boetes is de pakkans belangrijk, zegt Geurts, waarbij Europese samenwerking kan helpen. Lodders (VVD) benadrukt dat "rotte appels" hard moeten worden aangepakt, ook omdat goedwillende bedrijven last van hen hebben.

Meer transparantie is gewenst

Maak openbaar welke bedrijven waarvoor een boete krijgen, suggereert Dikkers, zodat consumenten beter geïnformeerd zijn. Dit had al veel eerder kunnen en moeten gebeuren, reageert Graus. Dik wil een stap verder gaan door alle inspectierapporten openbaar te maken. Zij denkt dat dit een positieve prikkel is voor bedrijven om hun zaken goed te regelen. Ook Van Nispen gelooft in "maximale transparantie". Het is in ieder geval belangrijk om consumenten snel en goed te informeren als er een probleem is met de voedselveiligheid, zegt Lodders, om de negatieve gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

De Kamer stemt op 7 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.