Verplichte voorrang asielzoekers bij woningtoewijzing verdwijnt

15 september 2016, wetsvoorstel - Is het terecht dat asielzoekers sneller een huis krijgen dan andere woningzoekenden? Minister Blok (Wonen) vindt van niet en schrapt dit uit de wet.

Gemeenten kunnen in een huisvestingsverordening vastleggen dat bepaalde categorieën voorrang krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. In de Huisvestingswet staat welke groepen daar in ieder geval onder moeten vallen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis verblijven, en op dit moment ook asielzoekers met een verblijfsstatus.

De groei van het aantal asielzoekers dreigt te leiden tot het oplopen van de wachtlijsten voor gewone woningzoekenden. Blok wil dat voorkomen en maakt een einde aan de verplichte voorrang voor statushouders. Van der Linde (VVD), De Vries (PvdA), Ronnes (CDA) en De Graaf (PVV) steunen zijn wetsvoorstel, hoewel ze heel verschillend over de kwestie denken. Bashir (SP), Koolmees (D66) en Voortman (GroenLinks) zien weinig heil in de wetswijziging.

Symboolwetgeving of oplossing van een probleem

Lost Bloks wetsvoorstel het probleem op? Een stap in de goede richting om verdringing op de woningmarkt te voorkomen, zegt Ronnes. Van der Linde wil niet dat de huisvesting van statushouders "op het bordje van de gewone man" terechtkomt. Maar Bashir, Koolmees en Voortman spreken van "symboolwetgeving": het lost het tekort aan betaalbare huurwoningen niet op. De Vries erkent dat er met het wetsvoorstel weinig verandert, maar hij steunt het toch omdat het onderdeel is van coalitieafspraken over het realiseren van meer betaalbare huurwoningen. Sluit de grenzen voor asielzoekers, zegt De Graaf: dat lost het probleem echt op.

Er moeten extra betaalbare huurwoningen komen

Alle woordvoerders vinden het tekort aan betaalbare huurwoningen een probleem. Iedereen met een smalle beurs heeft recht op een fatsoenlijk huis, zegt De Vries. Ronnes is sceptisch over de maatregelen van de minister om woningbouw te stimuleren: werken die wel? Het regeringsbeleid van de afgelopen jaren heeft er juist voor gezorgd dat er nu te weinig betaalbare huurwoningen zijn, betoogt Bashir. Van der Linde wil woningzoekenden, met name statushouders, huisvesten in leegstaande kloosters en kantoren en in containerwoningen. Voor de integratie van statushouders is het belangrijk dat ze snel een huis krijgen en meedoen in de maatschappij, benadrukt Koolmees.

De Kamer stemt op 27 september over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.