Veel wijzigingsvoorstellen huurwetsvoorstel

2 februari 2016, wetsvoorstel - De Kamer stelt veel wijzigingen voor in een wetsvoorstel van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) gericht op een betere doorstroming op de huurmarkt.

Met de huursombenadering, een driejaarlijkse inkomenstoets en meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur wil Blok de flexibiliteit op de huurmarkt bevorderen en de prijs-kwaliteitsverhouding verbeteren. Doorstroming en betaalbaarheid staan centraal, aldus de minister. Volgens De Vries (PvdA) biedt het voorstel perspectief op een inflatievolgend huurbeleid. Van der Linde (VVD) ziet het als een grote stap naar een flexibele woningmarkt. Maar Bashir (SP) vraagt zich af waarom de minister niet voor een "eenvoudiger oplossing" kiest: veel meer betaalbare huurwoningen bouwen. Voorkom dan wel dat al die woningen naar asielzoekers gaan, zegt Madlener (PVV), die de voorrang voor deze groep op de woningmarkt wil schrappen.

Huursombenadering moet doorstroming bevorderen

De gemiddelde huurstijging per woningcorporatie mag niet uitkomen boven de inflatie plus 1%, maar voor individuele woningen kan een passende huurverhoging worden doorgevoerd. Dat is de kern van de huursombenadering. Mensen die meer dan 39.000 euro verdienen, krijgen een grotere huurverhoging. Zo worden ze gestimuleerd om een woning te zoeken die meer bij hun inkomen past. De Vries en Madlener wijzen erop dat er dan wel voldoende aantrekkelijke woningen beschikbaar moeten zijn voor deze doelgroep. Ook Schouten (ChristenUnie) vraagt aandacht voor het gebrek aan mogelijkheden voor de mensen met een inkomen net boven de grens.

Driejaarlijkse inkomenstoets kan leiden tot hogere huur

Volgens het wetsvoorstel toetst de Belastingdienst eenmaal in de drie jaar of mensen meer verdienen dan de toewijzingsgrens voor een sociale huurwoning: 39.000 euro. Als dat zo is, mag de huur van de woning worden verhoogd met de inflatie plus 4%. Omdat er voor mensen met zo'n inkomen weinig alternatieven zijn, wil Bashir de inkomensgrens verhogen naar 65.000 euro. Koolmees (D66) vraagt zich af waarom ouderen bij deze maatregel worden ontzien. Dat vindt Blok bij nader inzien inderdaad niet nodig. Hij stemt ook in met het pleidooi van onafhankelijk Kamerlid Van Vliet en Ronnes (CDA) voor een jaarlijkse in plaats van een driejaarlijkse inkomenstoets.

Meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur

Dat de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur worden uitgebreid, kan voor bepaalde groepen uitkomst bieden, meent Koolmees, maar net als Bashir en De Vries vindt hij dat huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm moeten blijven. Ook Ronnes is bezorgd. Hij wil voorkomen dat huurders afhankelijk worden van de welwillendheid van corporaties. Maar Van der Linde wijst erop dat corporaties alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen tijdelijke huurcontracten mogen afsluiten. Ook Blok is niet bang voor een wildgroei aan tijdelijke contracten, want de mogelijkheden zijn "zeer streng geclausuleerd". Houd de huurbescherming zo goed mogelijk overeind, bepleit Schouten.

De Kamer zet de behandeling van het wetsvoorstel later deze week voort.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.