Toezicht op internaten en andere jeugdverblijven

17 juni 2015, wetsvoorstel - Gemeenten gaan toezicht houden op particuliere jeugdverblijven, waaronder Turks-Nederlandse moskee-internaten. Minister Asscher (Sociale Zaken) krijgt steun voor het wetsvoorstel dat dit regelt.

Zijn er voldoende waarborgen voor de (sociale) veiligheid en het welzijn van kinderen in Turks-Nederlandse moskee-internaten? De maatschappelijke discussie over deze vraag was voor Asscher aanleiding om het toezicht op particuliere jeugdverblijven wettelijk te regelen. Heerma (CDA) steunt hem daarin: de afwezigheid van een financiële relatie met de overheid is onvoldoende reden om geen eisen te stellen. Een witte vlek in de wetgeving wordt opgevuld, zegt Van Weyenberg (D66).

Zorgen over integratie mede aanleiding voor toezicht

Kinderen in moskee-internaten dreigen te worden afgezonderd van de samenleving, wat schadelijk kan zijn voor hun integratie. Deze overweging in een motie uit 2013 is voor Yücel (PvdA) en Potters (VVD) een belangrijke reden om te pleiten voor toezicht: we moeten voorkomen dat kinderen met de rug naar de maatschappij opgroeien. Kuzu (GrKÖ), die zelf negen jaar een internaat heeft bezocht, bestrijdt echter dat dit gebeurt. Asschers wetsvoorstel getuigt volgens hem van wantrouwen tegen moslims.

SP: strengere regels zijn nodig

Een vergunningsplicht in plaats van een meldplicht, wettelijk verankerde kwaliteitseisen en een verplichte verklaring omtrent het gedrag voor alle medewerkers. Karabulut (SP) pleit voor het aanscherpen van het wetsvoorstel, dat ze op zich stap in de goede richting vindt. Voor PVV'er De Graaf gaat dat niet ver genoeg. Turks-Nederlandse moskee-internaten zouden volgens hem helemaal moeten worden verboden, om te voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan islamisering en Turkisering.

SGP bepleit terughoudendheid bij toezicht

Bisschop (SGP) begrijpt de wens om toezicht te houden op internaten en andere jeugdverblijven. Maar hij benadrukt, net als Van Weyenberg, dat ouders in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Daarom vindt hij het wetsvoorstel op een aantal punten te ver gaan. De SGP'er wil bijvoorbeeld de grens voor het toezicht bij tien in plaats van bij vier minderjarigen leggen. Verder vindt hij het niet nodig om gemeenten te verplichten jaarlijks de jeugdverblijven te bezoeken, zeker als zaken goed lopen. Kuzu valt hem daarin bij en wil in ieder geval onaangekondigde bezoeken voorkomen.

Het debat wordt op een later moment voorgezet met het antwoord van de minister.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.