Soepeler regels voor kredietunies

11 maart 2015, initiatiefwetsvoorstel - Het voorstel van Mulder (CDA) en Nijboer (PvdA) om de regels voor kredietunies te versoepelen krijgt brede steun. De hoop is dat het mkb zo makkelijker geld kan lenen.

Door kredietunies te vormen binnen regio's of branches kunnen mkb'ers elkaar geld lenen en tegelijkertijd het risico spreiden. Dergelijke coöperaties voorzien in een behoefte, ook omdat banken sinds het uitbreken van de financiële crisis voorzichtiger zijn geworden met het verstrekken van leningen aan het mkb. De drempel om kredietunies op te richten is nu echter erg hoog. Voor hen gelden namelijk dezelfde strenge eisen als voor banken. Mulder en Nijboer introduceren daarom aparte, soepelere regels voor kredietunies.

Regels en toezicht afhankelijk van omvang

Kleine kredietunies die minder dan 10 miljoen euro hebben aangetrokken, vallen in de plannen van Mulder en Nijboer buiten het toezicht. Waarom kan die grens niet naar 25 miljoen?, vraagt De Vries (VVD) zich af. Van Dijck (PVV) maakt juist zich zorgen over de risico's daarvan. Voor kredietunies tussen 10 en 100 miljoen (het maximum) gelden strengere regels. Zo mogen ze maximaal 2,5% aan één bedrijf uitlenen. Volgens Nijboer is dat belangrijk om de risico's te beperken. Maar Koolmees (D66) en Öztürk (GrKÖ) vrezen dat het voor groeiende bedrijven daardoor lastig wordt om voldoende vermogen aan te trekken.

Nadere uitwerking in lagere regelgeving

Het initiatiefwetvoorstel van Mulder en Nijboer is een kaderwet. Dit betekent dat de precieze regels en grenzen in lagere regelgeving door minister Dijsselbloem (Financiën) moeten worden uitgewerkt. En daar hangt veel van af, zegt Gesthuizen (SP). Het gaat bijvoorbeeld om de solvabiliteitseisen en het maximale percentage dat aan één bedrijf kan worden uitgeleend. Daarvoor is wel instemming van de Europese Commissie nodig, benadrukt de minister. Groot (PvdA) vraagt hoelang dit gaat duren. Jaren, denkt Van Dijck, die waarschuwt voor de "bureaucratische molen". CDA'er Omtzigt bepleit een evaluatie van de wet na drie jaar, zodat de vastgestelde grenzen eventueel kunnen worden aangepast.

De Kamer sprak eerder op 4 maart over de regels voor kredietunies. Het debat gaat op een later moment verder met de tweede termijn van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.