Screening wapenbezit aangescherpt

13 april 2017, wetsvoorstel - Hoe bepaal je of je iemand een vuurwapen kunt toevertrouwen? Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid) scherpt de procedures aan.

Op 9 april 2011 schoot een psychisch gestoorde man in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en verwondde er zeventien, alvorens zichzelf om het leven te brengen. Ondanks zijn psychiatrische problemen was de dader in het bezit van legale wapens. Dit incident was aanleiding om de screening te verbeteren.

Met zijn wetsvoorstel regelt de staatssecretaris verschillende zaken die de screening van wapenbezit aanscherpen:

  • een verplichte aanvraag in persoon met een verplichte psychologische test en opgave van referenten
  • persoonlijke aanwezigheid bij controle van de opslagmogelijkheden voor wapens in het huis of bedrijf van de aanvrager
  • een controle op verplichte psychiatrische opnames in het verleden bij de aanvraag en een doorlopende controle op psychiatrische opnames

E-screener

Mensen die een wapen willen, worden verplicht om een digitale vragenlijst in te vullen: de e-screener. Op grond van persoonlijkheidskenmerken, persoonlijke omstandigheden en middelengebruik wordt bezien of iemand een wapen kan worden toevertrouwd.

Helder (PVV) is sceptisch over de toegevoegde waarde van de e-screener. Die bezorgt de politie extra werk en treft goedwillende leden van schietverenigingen, maar draagt volgens haar niet bij aan de veiligheid. Mensen geven namelijk sociaal wenselijke antwoorden.

Suggesties

De woordvoerders doen verschillende suggesties om de kans op schietincidenten met legale wapens verder te verkleinen.

  • Van Oosten (VVD): geef nooit een vergunning bij een veroordeling voor een geweldsdelict in de afgelopen acht jaar of een gedwongen psychiatrische opname
  • Groothuizen (D66) en Van Nispen (SP): zorg voor voldoende capaciteit en kwaliteit bij de politie voor effectief toezicht op legaal wapenbezit
  • Özütok (GroenLinks): verbied semiautomatische wapens die makkelijk omgebouwd kunnen worden tot automatische wapens
  • Van Toorenburg (CDA) en Van der Staaij (SGP): signalen over wapenbezitters, bijvoorbeeld over verslaving of beginnende dementie, moeten serieus worden genomen en op de juiste plek terechtkomen

Illegale wapens

Het is goed dat er strengere regels voor legale wapens komen, zeggen alle woordvoerders, maar er moet ook voldoende gebeuren om het bezit van en de handel in illegale wapens aan te pakken.

Politie en Openbaar Ministerie werken samen met de Koninklijke Marechaussee om illegale wapens op te sporen, zegt Dijkhoff. Hij wijst verder op de Europese samenwerking op dit punt.

De Kamer stemt op 18 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.