Oppositie kritisch over bezuiniging rechtsbijstand

19 mei 2015, debat - Staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) bezuinigt op de rechtsbijstand voor mensen met een laag inkomen, ondanks een Eerste Kamermotie die zich daartegen verzet. Een groot deel van de oppositie heeft daar kritiek op.

Laat de bezuiniging van 85 miljoen op de rechtsbijstand achterwege en zoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Dit heeft de Eerste Kamer op 20 januari 2015 in een aangenomen motie verzocht aan de regering. De staatssecretaris kan die niet naast zich neerleggen, zegt Oskam (CDA). Van Tongeren (GroenLinks), Van Nispen (SP) en Segers (ChristenUnie) zijn het daarmee eens. Maar Van Oosten (VVD) heeft er begrip voor dat Dijkhoff in 2015 toch 13 miljoen bezuinigt, ook omdat de motie niet gedekt is. Bovendien zou een debat over het niet-uitvoeren van de motie in de Eerste Kamer moeten plaatsvinden, stellen Recourt (PvdA) en Helder (PVV).

Zorgen over toegang tot het recht

Verschillende woordvoerders zijn bezorgd over de bezuiniging op de rechtsbijstand. Boekhoudkundige argumenten worden gebruikt om een inbreuk op de toegang tot het recht te rechtvaardigen, vindt Van Nispen. Het is een voorbeeld van "economisme" betoogt Van Tongeren: het geweten wordt ingeruild voor de rekenmachine. Segers stelt dat de grenzen van het rechtsstatelijk fatsoen in zicht komen. Er dreigt een "onaanvaardbare aantasting van de rechtsstaat", zegt Oskam, die vreest voor forse bezuinigingen op het Juridisch Loket.

Commissie doet onderzoek naar kostenstijging rechtsbijstand

Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Wolfsen gaat onderzoek doen naar de kostenstijging bij de gesubsidieerde rechtsbijstand. Het is goed dat de problemen in kaart worden gebracht, zegt Recourt, zodat oplossingen kunnen worden gezocht. Segers vraagt aandacht voor de stapeling van maatregelen. Zo wordt er niet alleen op de rechtsbijstand bezuinigd, maar gaan ook de griffierechten omhoog.

De Kamer stemt 26 mei over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.