Ontwikkelingen coronavirus

16 november 2021, debat - Het aantal coronabesmettingen stijgt, net als de druk op de zorg. De Kamer debatteert over het coronabeleid met premier Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet tijdens een persconferentie strengere coronamaatregelen bekend, die zaterdag meteen ingingen. De strategie is en blijft het controleren van de corona-uitbraak, en het virus raast nu op zo’n grote schaal rond dat we het een klap moeten toedienen, zegt Rutte.

(Basis)maatregelen

Waarom liepen de besmettingen zo snel op? Volgens Simons (BIJ1) worden de basismaatregelen niet meer goed nageleefd, ook door onduidelijke communicatie van het kabinet. Van der Plas (BBB) vindt dat het coronatoegangsbewijs de laatste maanden "is verkocht als een ordinaire vrijheidspas" terwijl onduidelijk was of dit verantwoord was. Zij verwijt het kabinet een beleid van "wegwuiven, weglachen en wegmoffelen".

In september versoepelde het kabinet sneller en meer maatregelen dan de experts adviseerden, zegt Westerveld (GroenLinks). Rutte spreekt dat tegen: we kozen voor het derde scenario van de experts, waarin het risico op meer besmettingen wel het grootst was maar de samenleving ook meer kon worden geopend.

Een visie en langetermijnstrategie ontbreken, vindt Kuzu (DENK). Kies voor maatregelen die langdurig vol te houden zijn, raadt Stoffer (SGP) aan, want we zullen nog voor een langere periode ons gedrag moeten aanpassen. We moeten nog meer leren over het virus om onze strategie te kunnen bepalen, zegt minister De Jonge, onder andere over hoe er immuniteit tegen wordt opgebouwd.

Coronatoegangsbewijzen

Het kabinet overweegt om over te gaan op een 2G-systeem. Toegang tot bijvoorbeeld evenementen, horeca en niet-essentiële winkels kan dan alleen met een bewijs van coronavaccinatie of een herstelbewijs na een corona-infectie.

Paternotte (D66) ziet het als een noodgreep in de keuze tussen sluitingen voor iedereen of een tijdelijke beperking voor degenen die onvoldoende beschermd zijn. Er zijn nu geen makkelijke oplossingen meer over, benadrukt De Vries (VVD), en wij kiezen er dan voor om gevaccineerden te ontzien.

Van den Berg (CDA) vraagt aandacht voor mensen die zich niet kúnnen laten vaccineren. Is er voor deze groep een uitzondering mogelijk in een eventueel 2G-systeem? Er zijn mogelijkheden te bedenken met tijdelijke QR-codes, maar volgens De Jonge moet duidelijk zijn dat ongevaccineerd bijeenkomsten bezoeken gepaard kan gaan met een medisch risico.

Bikker (ChristenUnie) stelt 1G als alternatief voor: alleen toegang met testen , ongeacht vaccinatiestatus. Dat voorkomt een tweedeling en daarmee houd je zicht op het virus. We willen de verschillende opties laten doorrekenen in het advies dat we vragen aan het OMT, zegt de minister.

Tegenstanders 2G

Met de huidige bijna 20.000 besmettingen per dag en het aantal ziekenhuisopnames gaat 2G geen soelaas bieden, benadrukt Pouw (JA21): een zorginfarct dreigt. Toegangsbewijzen leiden tot schijnveiligheid, denkt ook Hijink (SP). Hij vreest dat we met 2G "gewoon een volgende lockdown in worden gerommeld".

Van Meijeren (FVD) spreekt van "afschuwelijke, mensonterende, vernederende vrijheidsbeperkende maatregelen". Van Haga (Groep Van Haga) ziet er "de overgang naar een totalitair systeem" in.

Naleving en handhaving

De regering komt volgens Omtzigt met voorstel na voorstel, zonder te controleren of maatregelen wel goed worden nageleefd. Legt het kabinet niet te veel neer bij het lokaal gezag, vraagt Kuiken (PvdA) zich af.

Naleving door burgers en controle door ondernemers verbeteren langzaam, zegt minister Grapperhaus. Horeca en sportkantines blijven een aandachtspunt. Zijn ministerie overlegt vaak met gemeenten en stelt extra middelen beschikbaar voor de handhaving.

Boostervaccinatie

Het aantal ouderen met corona in de ziekenhuizen stijgt snel, merkt Agema (PVV) op. Zij wil binnen een week een boostercampagne. Den Haan (Fractie Den Haan) vraagt zich af waarom er niet is geanticipeerd op de boostercampagne en er nog personeel voor moet worden geworven. Laten we de boosterprik met de griepprik combineren, zoals ook in het buitenland gebeurt, suggereert Gündogan (Volt).

Vanaf oktober is er volgens het RIVM een kleine afname van de effectiviteit van vaccinatie te zien, zegt De Jonge. Deze week wordt er begonnen met boosterprikken voor 80-plussers en zorgpersoneel. Daarna volgen andere groepen. Van een combinatie met de griepprik is niet vast komen te staan dat het veilig is. De minister wil geen "valse verwachtingen wekken" over de snelheid van de campagne.

Vuurwerkverbod

Verbied ook dit jaar het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw, vraagt Van Esch (PvdD). Dat moet de zorg rond de jaarwisseling ontlasten. Over het vuurwerkverbod wordt deze of volgende week een besluit genomen, zegt Rutte.

De Kamer stemt op 17 november over de ingediende moties.

Zie ook: