Meerderheid wil omkering bewijslast aardbevingsschade

22 april 2015, wetsvoorstel - Het debat over strengere Europese regels voor olie- en gaswinning staat vooral in het teken van de aardbevingsschade in Groningen. Minister Kamp (Economische Zaken) wil niet meegaan in de wensen van een groot deel van de Kamer.

Om het boren naar olie en gas in de Europese wateren veiliger te maken, komt de EU met een richtlijn voor offshore olie- en gasactiviteiten. Nederland moet die richtlijn in zijn eigen Mijnbouwwet implementeren. De Kamer steunt de invoering van de richtlijn, maar grijpt deze wetsbehandeling vooral aan om ook wijzigingen voor te stellen die slaan op de gaswinning in Groningen en andere bodemactiviteiten in Nederland. Minister Kamp vindt dat die amendementen te vroeg komen: "Met het oog op de zorgvuldigheid van wetgeving moeten we zaken niet gehaast in wetten verankeren."

Kamer en minister oneens over omkering bewijslast

Het amendement waarover Kamer en minister het echt oneens zijn, gaat over de omkering van de bewijslast in het geval van aardbevingsschade. Vos (PvdA) en Ouwehand (PvdD) willen de Groningers hiermee tegemoetkomen, zodat zij niet meer hoeven te "leuren om hun schade vergoed te krijgen". Ook Klever (PVV) steunt dit. Maar volgens Kamp zal omkering niet helpen en is de schadeafhandeling juist al goed geregeld. Bosman (VVD) hoopt dat mensen zich vaker tot de Technische commissie bodembeweging wenden. "Maar mensen verdrinken juist in de bureaucratie", vinden Smaling (SP) en Mulder (CDA). Volgens hen raken de Groningers steeds meer "gedemotiveerd, moedeloos en radeloos".

Kamp wil wijzigingen die op Groningen slaan pas later behandelen

De minister wil de wensen van de Kamer niet op dit moment al in de wet verwerken. Hij wil alleen zaken over de implementatie van de Europese richtlijn meenemen, omdat het anders te snel en onzorgvuldig gaat. Van Tongeren (GroenLinks) is teleurgesteld dat "de minister alles van tafel veegt". Ook Van Veldhoven (D66) wijst erop dat de Kamer deze onderwerpen écht belangrijk vindt. Kamp houdt echter voet bij stuk. Hij wil later in het jaar nogmaals de Mijnbouwwet behandelen en dan kunnen eventuele wijzigingen plaatsvinden. Intussen zal hij de Raad van State om een spoedadvies vragen over de omgekeerde bewijslast.

De Kamer sprak op 16 april al over dit onderwerp. Op 28 april zal de Kamer stemmen over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.