Kredietunies kunnen rekenen op enthousiasme

4 maart 2015, initiatiefwetsvoorstel - Mulder (CDA) en Nijboer (PvdA) willen de kredietverlening aan het mkb vooruit helpen met minder regels voor kredietunies. Hun plan wordt goed ontvangen in de Kamer.

Sinds het begin van de crisis in 2008 heeft het midden- en kleinbedrijf meer moeite om aan krediet te komen. Banken zijn namelijk een stuk terughoudender geworden met het verstrekken van leningen. Gesthuizen (SP) vindt dit wetsvoorstel daarom "zeer relevant en mooi", want kredietunies kunnen een belangrijke rol krijgen in de financiering van het mkb. Via een kredietunie kunnen ondernemers namelijk in coöperatievorm geld inleggen en weer uitlenen aan collega-ondernemers in dezelfde regio of branche, doorgaans zonder winstoogmerk.

Kredietunies zijn een welkom alternatief voor bancaire leningen

Het feit dat banken zo moeizaam kredieten verstrekken, kan bij veel woordvoerders op weinig goedkeuring rekenen. Volgens Van Dijck (PVV) is het "een grote schande" dat banken "vol op de rem staan". Ook Öztürk (GrKÖ) laakt de opstelling van de bancaire sector: het zijn kille bedrijven, die afstand nemen van de ondernemer, verdwijnen uit de dorpen en daarmee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. De Vries (VVD) en Koolmees (D66) wijzen er daarnaast op dat Nederlandse bedrijven ook wel erg afhankelijk zijn van banken, en gebaat zouden zijn bij een betere mix van financieringsbronnen. Daarom zijn zij blij dat er meer mogelijkheden voor kredietunies komen.

Nog wel vragen over lagere regelgeving en risico's

Hoewel alle woordvoerders positief zijn over de strekking van het voorstel, hebben zij nog wel vragen over de precieze uitwerking ervan. Veel wordt pas duidelijk als de lagere regelgeving is uitgewerkt, volgens Koolmees. Ook Gesthuizen zegt dat daar veel van afhangt: op sommige punten weet ik nu niet waar ik ja tegen zeg. Groot (PvdA) wijst daarnaast op het risico van economische tegenwind. Omdat kredietunies vaak in dezelfde sector opereren, maakt dat hen extra kwetsbaar. Ook maakt hij zich, net als Omtzigt (CDA), zorgen over de informatievoorziening over de risico's voor kredietverstrekkers. Weten die wel voldoende welke risico's zij lopen?

De initiatiefnemers en minister Dijsselbloem (Financiën) zullen op een later moment reageren.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.