Kamer buigt zich over het Belastingplan voor 2019

5 november 2018, wetsvoorstel - Welke belastingen wil het kabinet in 2019 heffen en hoe hoog zullen de tarieven zijn? De Kamer gaat in op het Belastingplan van staatssecretaris Snel (Financiën).

Burgers en bedrijven gaan dankzij dit Belastingplan merken dat het goed gaat met de Nederlandse economie, zegt Lodders (VVD). Ook Van Weyenberg (D66) benadrukt de positieve gevolgen van de kabinetsplannen: arbeid wordt minder belast, het belastingstelsel wordt vergroend, belastingontwijking wordt aangepakt en het vestigingsklimaat wordt verbeterd.

Leijten (SP) en Nijboer (PvdA) zijn kritisch, want het kabinet "stelt multinationals boven mensen". Terwijl huishoudens er niet of nauwelijks op vooruitgaan, krijgen de bedrijven een flinke verlaging van de vennootschapsbelasting. Ook Snels (GroenLinks) ziet "een verstoord evenwicht".

Volgens Van Raan (PvdD) gebeurt er met de kabinetsplannen wel iets om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, maar vooralsnog noemt hij het Belastingplan een "driegradenplan". Met de huidige voorstellen gaat de temperatuur op aarde drie graden omhoog en dat is desastreus, aldus de PvdD-woordvoerder.

Inkomensgevolgen

Omtzigt (CDA) vindt het goed dat de middeninkomens er door een aanpassing van de tarieven voor de inkomstenbelasting en de afschaffing van de hoogste belastingschijf fors op vooruitgaan.

Het verschil tussen eenverdieners en tweeverdieners wordt iets verkleind, constateert Van Weyenberg (D66). Door een aantal heffingskortingen te verlagen wil Stoffer (SGP) dat verschil verder verkleinen.

Waarom moeten de hoogste inkomens er veel meer op vooruitgaan dan de laagste, vraagt Snels (GroenLinks). Het wordt ongelijker en oneerlijker, is de conclusie van Nijboer (PvdA).

Bruins (ChristenUnie) breekt een lans voor het draagkrachtbeginsel in de belastingheffing: gelijke inkomens worden nu nog te vaak fiscaal ongelijk behandeld.

Zet de AOW-leeftijd vast op 66 jaar en verhoog het minimumloon en de AOW met 3%. Dat zijn twee voorstellen van Van Rooijen (50PLUS). Hij vindt dat er echt iets moet gebeuren aan de "schrijnende verschillen" in belastingdruk tussen werkenden en ouderen.

Vestigingsklimaat

Het kabinet heeft afgezien van de eerder voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Lodders (VVD) is tevreden met het alternatieve pakket voor het vestigingsklimaat, waarmee onder meer de lasten voor het midden- en kleinbedrijf verlaagd worden. Een verstandig pakket, vindt ook Van Weyenberg (D66).

Het is kwalijk dat Nederland vooroploopt bij de race naar de bodem in het tarief van de vennootschapsbelasting, vindt Van Raan (PvdD). Waarom moet de vennootschapsbelasting verlaagd worden terwijl "het geld in de boardrooms over de plinten klotst", vraagt Mulder (PVV). Het vestigingsklimaat kan volgens Leijten (SP) beter bevorderd worden door goed onderwijs, goede zorg en een goede infrastructuur.

Stimuleer crowdfunding en durfkapitaal. Bruins (ChristenUnie) wil daarmee het klimaat voor start-ups en scale-ups aantrekkelijker maken.

Vergroening

Snels (GroenLinks) wil voorkomen dat de kosten van het klimaatbeleid vooral bij de huishoudens terechtkomen en niet bij de bedrijven. Voor het draagvlak vindt hij het belangrijk dat de energierekening van huishoudens niet hoger wordt. Ook Nijboer (PvdA) benadrukt dat ondernemers meer zullen moeten bijdragen aan het klimaatbeleid.

Let bij het stimuleren van elektrische auto's op de internationale effecten, adviseert Lodders (VVD). Zij wil niet dat gesubsidieerde auto's naar het buitenland vertrekken. En voorkom dat in Duitsland verboden diesels naar Nederland komen, voegt Omtzigt (CDA) toe. Mulder (PVV) is kritisch: hoeveel millimeter zal de zeespiegel minder stijgen door de maatregel voor elektrische auto's?

In het licht van de gewenste vergroening is het bijzonder onlogisch dat leidingwater door de kabinetsplannen duurder wordt, terwijl water in flessen goedkoper wordt, meent Stoffer (SGP).

ATAD-richtlijn

Staatssecretaris Snel legt de Europese anti-belastingontwijkingsrichtlijn ATAD in wetgeving vast. Lodders (VVD) is blij dat belastingontwijking zo veel mogelijk wordt tegengegaan, terwijl welwillende ondernemers en het vestigingsklimaat niet uit het oog worden verloren.

Van Snels (GroenLinks) moet het scherper: buitenlandse bedrijven laten nog steeds geld door Nederland stromen op zoek naar mogelijkheden om zo min mogelijk belasting te betalen. Leijten (SP) wil dat de woningbouwcorporaties buiten de regeling worden gehouden, want "die is bedoeld voor multinationals en niet voor huurders".

De staatssecretaris reageert op 9 november op de inbreng van de fracties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist