Kamer bespreekt rechtspositie politieke ambtsdragers

1 juni 2021, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) over haar wetsvoorstel waarmee een permanent adviescollege over de rechtspositie van politieke ambtsdragers wordt opgericht.

Het nieuwe college kan gevraagd en ongevraagd onafhankelijke adviezen uitbrengen over de beloning van politieke ambtsdragers, maar ook over bijvoorbeeld pensioenaanspraken, onkostenvergoedingen en neveninkomsten.

Ollongren benadrukt het belang van een goede rechtspositie voor politieke ambtsdragers, want het gaat om de kwaliteit van het openbaar bestuur en het functioneren van de democratie. Een onafhankelijk extern college kan volgens de minister bijdragen aan die goede rechtspositie, zodat burgers beschikbaar zijn en blijven voor politieke functies.

Omdat de vergoedingen voor volksvertegenwoordigers onder een vergrootglas liggen, is het oprichten van een deskundig en gedepolitiseerd college een goed idee, vindt De Kort (VVD). Leijten (SP) denkt er anders over: een discussie over de hoogte van hun salaris moeten Kamerleden zelf voeren en niet ergens anders parkeren.

Samenstelling en functioneren

De vijf leden van het adviescollege moeten ervaring hebben in en deskundig zijn op het gebied van het openbaar bestuur. Daarnaast wordt van hen kennis van de rechtspositie en het beloningsbeleid verwacht, alsmede gevoel voor maatschappelijke verhoudingen.

Van Dijk (CDA) vindt dat leden van het adviescollege geen "actief recent verleden in de politiek" mogen hebben. De Kort (VVD) preciseert wat onder "recent" moet worden verstaan: pas twee jaar na een politiek ambt mag iemand lid worden. Ollongren verwacht ook dat dit de onafhankelijkheid van het college versterkt.

Waarom wordt het een permanent college? Sneller (D66) benadrukt het belang van rust in het debat. Als een salarisdiscussie is afgerond, moet niet kort daarop in weer een advies iets anders bepleit worden. Een permanent college is slagvaardiger, meent de minister, en heeft "een institutioneel geheugen". Bovendien kan de Kamer advies vragen aan zo'n permanent college.

Hoogte vergoedingen

Bromet (GroenLinks) wijst erop dat sommige mensen het zich vanwege de hoogte van de vergoeding niet kunnen veroorloven om bijvoorbeeld lid van Provinciale Staten te worden. Bisschop (SGP) wil de vergoeding voor Statenleden sowieso verhogen.

Een op de vijf Statenleden zegt in een volgende periode niet te willen terugkeren vanwege de hoogte van de vergoeding en de werkdruk, zegt Ollongren. Het lijkt haar goed om het nieuwe college daarover te laten adviseren.

De Kamer stemt op 8 juni over het wetsvoorstel en de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Zie ook: