Kamer bespreekt begroting Koninkrijksrelaties

9 oktober 2018, begroting - De Kamer grijpt de behandeling van de begroting van Koninkrijksrelaties aan om aandacht te vragen voor verschillende kwesties die spelen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De begroting van Koninkrijksrelaties bevat uitgaven voor de Caribische eilanden Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en Bonaire. Staatssecretaris Knops is de verantwoordelijke bewindspersoon, maar verschillende ministeries hebben uitgaven voor deze eilanden op hun eigen begroting staan.

Verhoudingen in het Koninkrijk

"Het Koninkrijk verdient onze aandacht, maar het piept en kraakt", constateert Bosman (VVD). Het Statuut, dat de verhoudingen tussen de verschillende landen van het Koninkrijk regelt, noemt hij verouderd. Hij vraagt de staatssecretaris om een evaluatie en herziening.

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten kunnen zelf besluiten om uit het Koninkrijk te stappen, maar Nederland mag dat volgens het Statuut niet. Onrechtvaardig, oordeelt De Graaf (PVV). De corruptie op de eilanden is hem een doorn in het oog.

Armoedebestrijding

De oproep van Van Raak (SP) voor het vaststellen van een sociaal minimum op de eilanden kan op bijval van onder anderen Kuiken (PvdA) rekenen. Zij wil vooral aandacht voor armoedebestrijding onder kinderen en jongeren, die "niet hebben gekozen voor de bestuurlijke problemen" op de eilanden.

Diertens (D66) ziet mooie voorbeelden van samenwerking op de eilanden, maar noemt een gezamenlijke aanpak van armoedeproblemen hard nodig. Voorkom daarbij versnippering van beleid en versterk de coördinerende rol van de staatssecretaris, bepleit Bisschop (SGP). Van Özütok (GroenLinks) krijgt de staatssecretaris het advies om daarbij wel voldoende ruimte te laten aan de lokale bestuurders.

Meer inzicht in de koopkracht van de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba kan volgens Kuzu (DENK) helpen bij armoedebestrijding. Kan de staatssecretaris daarom het CPB vragen om koopkrachtplaatjes op te stellen?

Crises op Curaçao en Sint-Maarten

Alle woordvoerders vragen aandacht voor de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma, die een jaar geleden over het eiland raasde. De hulp komt maar mondjesmaat op gang, constateert Van der Graaf (ChristenUnie). Zijn er niet te veel bureaucratische belemmeringen?

Door de humanitaire crisis in buurland Venezuela is een vluchtelingenstroom op gang gekomen die "een grotere impact heeft op Curaçao dan gedacht", zegt Van den Berg (CDA). Özütok (GroenLinks) benadrukt dat asielzoekers in alle delen van het Koninkrijk recht hebben op een goede opvang.

Voedselvoorziening en natuurbescherming

Van den Berg (CDA) vraagt zich af hoe de staatssecretaris de eilanden kan ondersteunen bij hun voedselvoorziening, bijvoorbeeld in samenwerking met de universiteit van Wageningen. Dat zou de kosten voor levensonderhoud kunnen drukken. Diertens (D66) verwacht net als Van der Graaf (ChristenUnie) dat meer aandacht voor natuurbeheer op de eilanden het toerisme zal stimuleren, en dat is goed voor de lokale economie.

Het debat over de begroting gaat op 10 oktober verder met de reactie van de staatssecretaris.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist