Kabinet: Nederland staat er beter voor

20 september 2016, aanbieding rijksbegroting - "Nederland heeft zich weer opgericht." Bij het aanbieden van de begroting voor 2017 heeft minister Dijsselbloem (Financiën) een positieve boodschap.

Het begrotingstekort en de staatsschuld dalen. De economische groei trekt langzaam aan. De werkloosheid neemt af. Ondanks enkele tegenvallers, zoals de lagere aardgasopbrengsten, gaat het economisch gezien beter met Nederland. Het kabinet heeft daar volgens de minister aan bijgedragen door de afgelopen jaren de structurele zwaktes in de economie aan te pakken, onder meer door hervorming van de woningmarkt en verhoging van de AOW-leeftijd. De overheidsfinanciën zijn daardoor volgens hem weer houdbaar op de langere termijn. Hierdoor kan de regering in 2017 geld vrijmaken voor zaken als veiligheid en armoede onder kinderen. Voor de toekomst moet Nederland volgens de minister investeren in nieuwe kansen.

Extra geld voor veiligheid en armoedebestrijding

Doordat het beter gaat met de overheidsfinanciën, heeft de regering meer ruimte om knelpunten op te lossen. Zo gaan er meer middelen naar veiligheid. Defensie en politie krijgen meer geld. Ook is er volgens Dijsselbloem aandacht voor de koopkracht van ouderen en minima: eerlijk delen is belangrijk. 100 miljoen extra is er voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Dit moet ervoor zorgen dat ook kinderen van ouders met een laag inkomen kunnen meedoen in de maatschappij. Zij moeten bijvoorbeeld gewoon lid kunnen worden van een sportvereniging.

Aandacht voor de economische groei in de toekomst

Er is een stevige basis gelegd waarop we kunnen bouwen, aldus Dijsselbloem. Maar voor een duurzame economische groei is het belangrijk om ook plannen te maken voor de toekomst. Daarbij denkt hij onder andere aan de energietransitie en het laten doorgroeien van kansrijke mkb-bedrijven. Het oprichten van een instelling die zich richt op de financiering hiervan, helpt om kansen te grijpen. De werkloosheid kan volgens de minister verder omlaag door het voor bedrijven goedkoper te maken om mensen met een laag inkomen in dienst te nemen.

De Kamer debatteert op 21 en 22 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2017.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.