Energielabel voor huis blijft

21 mei 2015, debat - De invoering van energielabels voor huizen heeft geleid tot problemen. Minister Blok (Wonen) zegt inmiddels verbeteringen te hebben doorgevoerd en wil de labels handhaven. De Kamer houdt de vinger aan de pols.

Het energielabel, dat verplicht is op grond van Europese regelgeving, geeft aan hoe energiezuinig een pand is en welke besparingsmogelijkheden er zijn. Woningeigenaren zonder energielabel kregen begin 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Vanaf 1 januari 2015 moet men bij verkoop of verhuur zelf van het voorlopige energielabel een definitief energielabel maken via een daartoe in het leven geroepen website. De daadwerkelijke invoering van het label heeft geleid tot kritiek, bijvoorbeeld op vermeende onjuistheid van de labels, op fouten in het systeem en op het onvoldoende rekening houden met energiebesparende maatregelen die mensen al hebben genomen.

Is het energielabel wel nodig?

Volgens Madlener (PVV) zijn de energielabels overbodig, omdat mensen zelf in staat zijn om energieaspecten te beoordelen. Van der Linde (VVD) vindt het label "een achterhoedegevecht", maar acht het gegeven de situatie nu de beste optie. Beide woordvoerders willen dat Eurocommissaris Timmermans deze "overbodige regelgeving" schrapt. Het is Europese wetgeving, antwoordt Blok, maar bovendien is de maatregel van het label ook onderdeel van het nationale energieakkoord. Hij gaat er dus mee door. Voor De Vries (PvdA) moet het doel van het label, namelijk energiebesparing, in het oog worden gehouden. Blok beaamt dit en voegt toe dat ook economische effecten zijn beoogd.

Er is kritiek op de uitvoering

Verhoeven (D66) geeft de uitvoeringspraktijk tot nu toe het label G, "de G van geknoei, gehannes en geklungel". Blok betreurt de "kinderziektes" en wijst op continue verbeteringen en het actieve gebruik van de labels op de markt. Volgens Bashir (SP) zijn de labels vaak verkeerd. Ronnes (CDA) en Verhoeven stellen zelfs dat willens en wetens te ongunstige voorlopige labels worden afgegeven, om zo tot energiebesparende maatregelen aan te zetten. Het gaat om een indicatief label op basis van publiek bekende gegevens, betoogt Blok, en dat kan naderhand nog worden gewijzigd. Hij belooft onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van de definitieve labels.

Europa dreigt Nederland met een boete

"Heeft Nederland een nattevingerlabel?" Ronnes betwijfelt of Nederland wel voldoet aan de Europese voorschriften voor het energielabel. Dat zou tot een forse boete kunnen leiden. De Vries wijst erop dat de Kamer in 2012 een wetsvoorstel heeft verworpen voor een veel beter onderbouwd energielabel, dat volgens een zwaardere procedure zou worden vastgesteld. Blok belooft de Europese Commissie verduidelijking te zullen geven en heeft er vertrouwen in dat die uitleg en eventuele aanpassingen in de Nederlandse regels voldoende zijn om Brussel tevreden te stellen.

De Kamer stemt op 26 mei over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.