Discussie over wenselijkheid megastallen

28 januari 2015, debat - Moet de politiek maatregelen nemen tegen de bouw van megastallen? De Kamer debatteert hierover met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken).

1,1 miljoen kippen, 30.000 varkens, een slachterij en een biomassacentrale. De plannen voor de bouw van dit gemengde bedrijf in Grubbenvorst zijn aanleiding voor een discussie over de wenselijkheid van megastallen. Dergelijke bedrijven zijn hét voorbeeld van het megalomane denken van de bio-industrie, zo stelt Thieme (PvdD). Megastallen passen niet in Nederland, zegt Van Bommel (SP). Leenders (PvdA) vreest meer stank- en geluidsoverlast voor omwonenden. Bovendien dreigen door schaalvergroting familiebedrijven te verdwijnen, benadrukt Graus (PVV).

Schaalvergroting kan voor- en nadelen hebben

Bosman (VVD) betoogt dat schaalvergroting van agrarische bedrijven nodig is om te komen tot innovaties. Die zorgen volgens hem voor het sluiten van kringlopen, het verbeteren van dierenwelzijn en minder gesleep met dieren. Ook Geurts ziet deze voordelen, maar wil voorkomen dat familiebedrijven slachtoffer worden van schaalvergroting. Deze houding kwalificeert Schouw (D66) als "eten van twee walletjes". Innovatie zou niet moeten leiden tot een verdergaande industrialisatie van de veehouderij, zegt Leenders. Dit past evenmin in het toekomstbeeld van de staatssecretaris. Het instellen van een moratorium op de bouw van megastallen, zoals Thieme wil, is volgens Dijksma echter niet proportioneel.

Provincies en gemeenten gaan over vergunningverlening

Geurts wijst erop dat provincies en gemeenten verantwoordelijk zijn voor het verlenen van vergunningen. Maar Schouw vreest dat de lokale overheden te weinig bevoegdheden hebben om megastallen tegen te houden, mede in het licht van een uitspraak van de Raad van State. Dijksma is bezig met een wetsvoorstel dat ertoe strekt gemeenten en provincies meer mogelijkheden te geven om grenzen te stellen aan dieraantallen indien de volksgezondheid in het geding is.

De Kamer stemt 3 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.