Discriminatie en racisme nog steeds een probleem

6 april 2017, debat - Homo's die in elkaar geslagen worden, allochtone jongeren die bij sollicitaties worden afgewezen: discriminatie en racisme zijn ook in 2017 volop aanwezig. De Kamer bespreekt de problematiek met de ministers Blok (Justitie) en Asscher (Integratie).

In Arnhem werden onlangs twee homo's in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen. De Kamer is breed verontwaardigd over dit incident. "Volstrekt ontoelaatbaar", vindt Jasper van Dijk (SP). Yesilgöz (VVD) bepleit een "keihard optreden", want iedereen is voor de wet gelijk.

Segers (ChristenUnie) wil daders juist confronteren met de pijn die ze veroorzaakt hebben: breng ze in contact met de slachtoffers, zodat ze het onder ogen zien. Hij pleit verder voor de aanpak van social media die niets doen tegen online discriminatie en intimidatie.

Religie en discriminatie

Arissen (PvdD) noemt het debat over racisme en discriminatie "een polariserend debat, waar vaak makkelijk politieke munt uit geslagen wordt". Terwijl homodiscriminatie al eeuwenlang voorkomt, zegt Voortman (GroenLinks), ook onder autochtone Nederlanders.

De Graaf (PVV) ziet de islam als een belangrijke bron van discriminatie. Het is volgens hem geen religie, maar een ideologie, die staat voor "onderdrukking van iedereen die anders denkt". Azarkan (DENK) benadrukt dat juist moslima's met een hoofddoek vaak slachtoffer worden van fysiek en verbaal geweld.

Maatregelen tegen discriminatie van vrouwen en ouderen

Jaarlijks worden 50.000 vrouwen door werkgevers achtergesteld omdat ze zwanger zijn, stelt Bouali (D66). Informeer werkgevers en vrouwen daarom beter over hun rechten en plichten.

Stel seksuele intimidatie strafbaar, bepleit Gijs van Dijk (PvdA). Maar Blok wil niet vooruitlopen op het initiatiefwetsvoorstel over dit onderwerp. Hij wil terughoudend zijn met het gebruik van het strafrecht, "een nogal zwaar en complex middel".

Meer aandacht voor de achterstelling van ouderen op de arbeidsmarkt. Dat wil Van Brenk (50PLUS). Asscher wijst op de maatregelen die hij als minister van Werkgelegenheid heeft genomen om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan, maar hij erkent dat leeftijdsdiscriminatie nog voorkomt. Als je vooroordelen wegneemt, helpt dat om alle vormen van discriminatie tegen te gaan, aldus de minister.

Aangiftes en veroordelingen niet in verhouding

Er worden veel aangiftes van discriminatie gedaan, maar die leiden tot weinig resultaat, constateert Van Dam (CDA). Hoe komt dat? Hij wil een aangifteprotocol voor discriminatiezaken, zodat burgers helder weten wat ze kunnen verwachten.

Hiddema (FvD) is juist positief over het kleine aantal veroordelingen: blijkbaar was er weinig aan de hand. Hij wil stoppen "met al die rapporten". Blok vindt het goed om kritisch te blijven, maar noemt onderzoek "van groot belang om gefundeerde maatregelen te kunnen nemen".

De Kamer stemt 11 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.