Defensiepersoneel moet zich veilig voelen

13 november 2017, begroting - Bij de behandeling van het onderdeel Personeel van de Defensiebegroting staat de veiligheid van het personeel centraal.

De Kamer prijst de inzet van de Nederlandse militairen wereldwijd, maar maakt zich grote zorgen over hun veiligheid, vooral naar aanleiding van recente berichten over misstanden op de Oranje Kazerne te Schaarsbergen. Mensen die zich inzetten voor onze veiligheid, moeten zichzelf ook veilig voelen, vindt Ploumen (PvdA).

Ook voor mij staat de veiligheid van het personeel voorop, reageert staatssecretaris Visser (Defensie). Daarom komt er een extern en onafhankelijk onderzoek. Geef die commissie voldoende mogelijkheden om ook bij de operationele eenheden onderzoek te doen, vragen alle woordvoerders.

Machtsmisbruik en intimidatie

Een cultuur van machtsmisbruik en intimidatie. Die komt volgens Popken (PVV) naar voren uit meldingen over gebeurtenissen in de Oranje Kazerne te Schaarsbergen. Bizar, onwenselijk en onvoorstelbaar. Zo reageert Bruins Slot (CDA) op de meldingen.

Mensen die zich schuldig maken aan intimidatie en sadisme hebben niks binnen de krijgsmacht te zoeken, zegt Van den Bosch (VVD). Hij vraagt de staatssecretaris om "naast de slachtoffers te gaan staan".

Er is mij alles aan gelegen om de slachtoffers van intimidatie binnen de krijgsmacht te helpen, zegt Visser. Zij moeten de nazorg krijgen die zij verdienen. Als de slachtoffers daar behoefte aan hebben, wil de staatssecretaris ook persoonlijk met hen in contact treden.

Karabulut (SP) en Diks (GroenLinks) vinden het onbegrijpelijk dat slachtoffers een zwijgplicht kregen opgelegd. Terwijl juist openheid de organisatie ten goede zou komen, meent Belhaj (D66). Daar is Visser het mee eens. Die zwijgplicht komt volgens haar voort uit een misverstand over een passage in het zogenaamde huishoudelijk onderzoek.

Meldpunt

De staatssecretaris wijst erop dat zij het functioneren van het interne meldpunt binnen de defensieorganisatie laat bekijken in het aangekondigde externe onderzoek. Defensiepersoneel dat in de komende tijd meldingen wil doen, kan terecht bij de commissie die dat externe onderzoek verricht. Licht het defensiepersoneel daar zo snel mogelijk over voor, adviseert Popken.

Over de eventuele inrichting van een volledig onafhankelijk extern meldpunt neemt Visser een beslissing nadat de onderzoekscommissie haar werk heeft verricht.

Personeelsbeleid

Behoud en werving van personeel noemt de staatssecretaris een van de grootste uitdagingen voor de komende periode. In reactie op Karabulut, Popken en Bruins Slot, die betere loopbaanperspectieven bepleiten, verwijst zij naar haar actieplan en de volgende Defensienota. Belhaj benadrukt het belang van diversiteit en inclusiviteit.

De Kamer stemt 21 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist